Vloerverwarming onder een betonvloer

Bij een betonvloer denk je gelijk aan een massieve en stevige vloer die je niet zomaar kapot krijgt. Dat is echter schijn die bedriegt. Een betonvloer is namelijk heel gevoelig voor temperatuurschommelingen. Een plotselinge warmte kan ervoor zorgen dat er een scheur in de vloer komt die zich daarna lastig laat herstellen. Wil jij een betonvloer en wil je die bovendien combineren met vloerverwarming? In dat geval zal je goed moeten informeren naar de mogelijkheden.

natbouw systeem vloerverwarming
Op de foto hierboven is te zien wat een ‘natbouw’ systeem is: over de vloerverwarming wordt een natte laag (in dit geval microbeton) gegoten.

Alles draait om de opbouw van de vloer

Laat je een betonvloer plaatsen, dan zijn er een aantal stappen dat doorlopen moet worden voor het beste resultaat. Wil jij ook een vloerverwarming laten aanleggen, dan zal je onder de betonvloer een krimpmat moeten laten aanleggen voor het beste resultaat. Een krimpmat bestaat uit meerdere onderdelen die met elkaar verbonden worden. Boven de krimpmat laat je een ruimte vrij. De betonvloer moet immers de gelegenheid krijgen om te werken. Bij warmte zet de betonvloer uit, bij kou krimpt hij in.

Een thermische onderbreking

Of een betonvloer genoeg ruimte heeft om te werken hangt af van de aanwezigheid van een thermische onderbreking. Dit is een zone die wordt afgebakend door uitzettingsvoegen. Op deze manier heeft de vloer de gelegenheid om te werken en heeft de vloerverwarming de gelegenheid om uit te zetten en te krimpen tijdens gebruik.

Lange opwarmtijd

Een betonvloer is een dikke vloer. Ga er maar vanuit dat er ongeveer 18 cm dikte aan vloer in je huis komt te liggen. Een vloer met een dergelijke dikte moet de tijd krijgen om op te warmen. Je zal dan ook wel een aantal dagen bezig zijn om een betonvloer goed op een acceptabele temperatuur te krijgen. Het voordeel is wel dat je dan met warme voeten over een betonvloer kan lopen. Dit zou zonder vloerverwarming haast niet mogelijk zijn.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten