Het rendement van vloerverwarming

Voor het rendement is het belangrijk te weten wat vloerverwarming allemaal doet. Een groot voordeel wat wel eens over het hoofd wordt gezien, is de optie om ook goed te isoleren. Vaak gebeurt dit bij zowel droogbouw als natbouw, wanneer de vloer wordt voorzien van een nieuwe laag. Isoleren kan door middel van zowel matten als isolatiefolie. Hoe beter je isoleert, hoe beter de warmte in de ruimte blijft behouden. Het rendement van vloerverwarming is dus hier aanzienlijk van afhanklijk, maar ook het soort vloerverwarming heeft effect op het rendement. En bovendien of je kiest voor vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming.

1) Soorten vloerverwarmingen

Er bestaan diverse soorten vloerverwarming, elk met eigen specificaties.

  • Elektrische vloerverwarming; deze werkt op elektriciteit en dat kost stroom. Voordeel is wel dat deze vorm van vloerverwarming los kan functioneren ten opzichte van de cv-ketel. Zo is het mogelijk om de vloerverwarming alleen aan te zetten als je zelf ook aanwezig bent in de ruimte (dat kan niet met watergedragen vloerverwarming).
  • Warm water: Vloerverwarming op warm water wordt zeer vaak gelegd. Deze maakt gebruik van een verdeler, die warm water op een vastgestelde temperatuur door het hele huis kan verspreiden. Dit type vloerverwarming is op twee manieren aan te leggen.
    1) Droogbouw wordt gedaan met een geringe opbouwhoogte. De aanschaf- en installatiekosten liggen iets hoger, maar de besparing op energie is daarentegen veel groter in de toekomst.
    2) Natbouw wordt nog het meest gebruikt. De warmtebuizen liggen dichter tegen het vloeroppervlak, waardoor optimale overdracht van warmte mogelijk is. Dit is echter minder energiezuinig.
  • Infrezen: Deze methode is een voordelige en snelle optie. In de bestaande betonnen vloer worden sleuven gefreesd, waarin later de warmteslangen komen te liggen.
  • Matten: Hierbij worden warmteleidingen gelegd die later worden overgoten met zandcement of gips. Zo leg je een stevige fundering, waardoor de warmte beter behouden blijft. Lees verder over matten.

Noppenplaat middenstuk vloerverwarming
Op de foto hierboven is de middenstuk van een gelegde vloerverwarming te zien. Deze vind je vaak in het midden van de kamer en noemen ze dit legpatroon het ‘slakkenhuis patroon’. Dat is trouwens de beste manier van leggen voor warmwater systemen.

2) De pompschakelaar maakt veel verschil

Een pompschakelaar is een extra optie die kan je aanschaffen bij vloerverwarming. Het voordeel van de pompschakelaar is dat deze alleen aanslaat als er echt een plotselinge verandering in temperatuur plaatsvindt. Ben je dus overdag weg en zijn de deuren en ramen gesloten, dan kan de pompschakelaar met een zuinig systeem de hele dag uitblijven.

3) Hoofdverwarming of bijverwarming?

Hoofdverwarming is daarbij veel zuiniger dan een bijverwarming. Met gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming kan je afscheid nemen van alle andere warmtebronnen (radiatoren), waardoor je in combinatie met de isolerende werking en eventuele pompschakelaar veel voordeliger uit bent dan normaal. Jaarlijks kun je met vloerverwarming €100 tot €200besparen op de energierekening. Zie ook: bijverwarming vloerverwarming.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten