Prijzen vloerverwarming

De prijs van vloerverwarming is afhankelijk van verschillende factoren. Je kunt in een bestaande vloer de verwarming plaatsen, maar ook tijdens een renovatie of de nieuwbouw van een woning. Vaak gebeurt het aanleggen van vloerverwarming op twee manieren: met matten of door de vloer te frezen.

Elektrische vloerverwarming wordt aangelegd
Op de foto hierboven zie je een installateur aan het werk, welke de kabels van elektrische vloerverwarming in een meander patroon aanlegt.

De kostenopbouw voor vloerverwarming

Er zijn vier onderdelen die grotendeels de prijzen van vloerverwarming bepalen en waar je in een verder stadium eventueel nog verwante producten bij kunt bestellen.

  • Materiaalkosten: Bepalen voor 45% de totaalprijs voor de aanleg van vloerverwarming. Het is een grote kostenpost waar je op kunt bezuinigen door het materiaal bij hetzelfde bedrijf, die ook de installatie komt doen, te kopen.
  • Arbeidskosten: De werknemers van het bedrijf die langskomen maken uiteraard hun uren. In het installeren van vloerverwarming gaat enige tijd zitten, afhankelijk van de omvang die je kiest. Ongeveer 45% van de totale kostprijs komt voort uit de arbeidskosten.
  • Afvoerkosten: De afvoerkosten zijn ongeveer 5%. Hier komt eigen inzet goed van pas, want afvoerkosten worden berekend over al het materiaal dat weer meegaat met het bedrijf. Dit zijn naast puin bijvoorbeeld ook radiatoren die niet meer nodig zijn. Afvoeren van de overbodige materialen en puin kan je ook zelf doen en dus is het een mogelijkheid om te besparen.
  • Voorrijkosten: Hoe verder weg je woont, hoe hoger de vergoeding. Hetzelfde geldt voor het bedrijf dat de klus bij je thuis gaat klaren. Hoe verder deze moet reizen, hoe meer voorrijkosten er in rekening zullen worden gebracht.

Andere elementen die prijs beïnvloeden

Naast deze algemene kosten zijn er ook nog specifieke extra mogelijkheden die invloed kunnen hebben op de prijs. Soms komen deze kosten voort uit de keuze die je maakt voor het type vloerverwarming.

  • Kwantiteit: Welke keuze maak je? Ga je voor vloerverwarming door het hele huis en dus voor hoofdverwarming? Je hebt dan een statische temperatuur in elke ruimte van het huis en dat heeft grote voordelen. Maar je kunt ook kiezen voor vloerverwarming in bepaalde ruimtes, waardoor je minder geld kwijt bent. Ook kan de vloerverwarming als bijverwarming gebruikt worden, hierdoor is minder materiaal nodig en dus zijn de kosten lager.
  • Kwaliteit: Hoewel er prijsverschillen per specialist zijn, zijn de producten over het algemeen van hetzelfde niveau. Bedrijven die matige producten leveren, worden in de markt al vrij snel afgestraft. Door offertes te vergelijken kom je er achter wat de prijs is voor de verschillende producten voor jouw project.
  • Manier van aansluiten: Vloerverwarming wordt vaak van bovenaf aangesloten, maar aansluiting vanuit de kruipruimte is effectiever en beter. De kruipruimte is echter wel lastiger te betreden en dit zorgt ervoor dat je hier ook meer geld aan kwijt bent. Gemiddeld genomen kost je aansluiting via de kruipruimte ongeveer €75extra, onder het mom van extra arbeid.
  • Radiatoren laten verwijderen: Kies je voor vloerverwarming als vervanger van de gebruikelijke verwarmingselementen? Radiatoren verwijderen uit de diverse ruimtes van je huis levert je meer leefruimte op en tevens is het goed voor de gezondheid. Laat je de radiatoren verwijderen door specialisten, dan kost dit €30 tot €40extra. Deze kosten kunnen ook worden meegenomen in de eerder genoemde afvoerkosten.
  • Thermostaat: De vloerverwarming op warm water wordt aangedreven door de thermostaat. Je kunt ervoor kiezen om de vloerverwarming aan te sluiten op de thermostaat die in eerste instantie de radiatoren verwarmde. Deze extra aansluiting kost ongeveer €40.
  • Type vloerverwarming: Doorgaans kun je kiezen voor natbouw of droogbouw systemen bij vloerverwarming. Droogbouw is door het gebruik van materialen iets duurder in de installatiefase, maar daarna wel zuiniger met het oog op energieverbruik. Daarentegen is natbouw een relatief goedkope optie voor installatie, maar heeft het een minder goede warmtegeleiding.

De totale prijs

Het is belangrijk om een indicatie te hebben van de kosten die zijn verbonden aan vloerverwarming. De kosten worden over het algemeen berekend over de totale oppervlakte die je ermee wilt bedekken. Tevens zijn er dus prijsverschillen zichtbaar als het gaat om hoofdverwarming of bijverwarming. Voor bijverwarming is namelijk meer ruimte mogelijk tussen de warmtebuizen (15 cm) ten opzichte van hoofdverwarming (10 cm).

In de volgende tabel zijn de prijzen per zoveel m2 af te lezen.

Bijverwarming Hoofdverwarming Gemiddelde prijs
Tot 20 m2 Tot 10 m2 €800 - €850
Tot 40 m2 Tot 20 m2 €875 - €925
Tot 60 m2 Tot 30 m2 €1000 - €1075
Tot 80 m2 Tot 40 m2 €1100 - €1200
Tot 100 m2 Tot 50 m2 €1250 - €1375
Tot 120 m2 Tot 60 m2 €1450 - €1650
Tot 140 m2 Tot 70 m2 €1700 - €1850

Bekijk ook de prijzen per m2. De prijzen die hierboven staan, zijn van toepassing op een gemiddelde situatie. Er is daarnaast nog een verschil tussen de prijzen van eerder genoemde natbouw en droogbouw systemen.

Zie ook deze pagina's:
> Kosten vloerverwarming tot 20 m2
> Kosten vloerverwarming tot 40 m2
> Kosten vloerverwarming tot 60 m2
> Kosten vloerverwarming tot 80 m2
> Kosten vloerverwarming tot 100 m2
> Kosten vloerverwarming tot 120 m2

Natbouw system vloerverwarming
Bij een natbouw systeem wordt er een nat laag bovenop de vloerverwarming gestort. Dit kan een gietvloer zijn of een cementdekvloer.

1) Voordelige prijzen: natbouw

Ga je voor de laagste prijs, dan kan je het beste kiezen voor natbouw. Dit is in Nederland het meest gebruikte systeem voor vloerverwarming. Bij natbouw komen de buizen in speciale matten, waarna ze stevig verankert worden in zandcement of gipssoorten. Dit is een duurzame manier, maar het heeft ook zijn nadelen. Het natbouw systeem moet na installatie nog drogen, waardoor je de vloerverwarming zeker 6 weken niet kunt gebruiken. Tevens is niet elke bovengrond even geschikt voor natbouw, zoals vloerbedekkingen die de warmte van vloerverwarming minder goed doorlaten (denk aan tapijt of laminaat). Hierin zijn echter wel steeds meer innovaties.

2) Duurzame investering: droogbouw

Heb je iets meer budget voor je vloerverwarming, dan is het aan te raden om te gaan voor het droogbouw systeem. Dit systeem kost je in aanschaf en installatie iets meer, maar door de optimale warmtegeleiding gaat je dit in de toekomst veel schelen in energieverbruik. Het droogbouw systeem is direct onder het vloeroppervlak te leggen en daarom ben je snel voorzien van een warme vloer.

Offertes vergelijken?

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden en voorwaarden die gespecialiseerde bedrijven bieden, is het handig om meerdere offertes aan te vragen. Zo heb je een goed beeld van de prijzen die worden gevraagd en hetgeen je er voor terug krijgt. Ook kun je met offertes in onderhandeling met de verschillende bedrijven, om zo gunstige voorwaarden te creëren.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten