Droogbouw systeem

Een speciaal type vloerverwarming is het droogbouw systeem. Dit systeem (anders dan natbouw) biedt een interessante oplossing voor isolatieproblemen en kan daarnaast het verschil maken als gewicht belangrijk is, zoals bij woningen met een houten vloerskelet. Overigens gaan veel mensen ook over op een droogbouw systeem bij een grootschalige renovatie van hun huis. Het droogbouw systeem zorgt voor optimale isolatie, hetgeen bijvoorbeeld in flats belangrijk is, maar ook vrijstaande huizen kunnen profiteren van deze isolatie.

Platen voor isolatie
Bij een droogbouw systeem worden er speciale isolatieplaten gebruikt waar de kabels/leidingen in gelegd worden. Het is snel gelegd, is lichtgewicht en ligt de vloer maar een klein beetje hoger. Ideaal voor bestaande (houten) vloeren waarbij de deuren niet ingekort hoeven te worden.

De prijsopbouw van een droogbouw systeem

De totaalprijs voor een droogbouw systeem bestaat uit vier verschillende factoren. Uiteraard is het bedrijf bepalend met betrekking tot de tweede kostenpost: de arbeidskosten. Daarnaast gaat het om de aanschaf van materiaal waar over het algemeen de meeste kosten in gaan zitten. Tot slot heb je nog twee kleinere posten, namelijk de afvoerkosten en voorrijkosten die een bedrijf in rekening kan brengen.

 • Materiaalkosten: De kosten van het materiaal vormen ongeveer 48% van de totaalprijs die je gaat betalen voor de installatie van het droogbouw systeem.
 • Arbeidskosten: De installatie van een droogbouw systeem is niet een snelle klus, het moet goed gebeuren en er zijn verschillende elementen waar rekening mee gehouden dient te worden. Hoewel je zelf ook vloerverwarming kunt plaatsen, is dit om voorgaande reden niet aan te raden. Bekijk goed wat bedrijven voor jou kunnen betekenen, ga in overleg over de termijn en maak een beslissing over de meest gunstige voorwaarden die jij ziet. De arbeidskosten bepalen ongeveer 45% van de prijs.
 • Afvoerkosten: De afvoerkosten bestaan uit het overbodige materiaal en puin dat weer mee wordt genomen door het bedrijf. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook radiatoren die worden verwijderd, mocht je beslissen om vloerverwarming door het hele huis te plaatsen. Je kunt echter zelf de afvoer van materiaal voor rekening nemen en hiermee geld besparen. De afvoerkosten bepalen 5% van de totaalprijs.
 • Voorrijkosten: Deze kosten zijn een financiële weergave van de afstand die het klusbedrijf heeft moeten afleggen om bij je thuis te komen. Wil je hier op bezuinigen, dan kan je dat dus prima doen door een bedrijf uit de regio te kiezen. De voorrijkosten zijn met 2% van de totaalprijs echter een kleine post.

Wat beïnvloedt de prijs nog meer?

Naast de algemene kostenposten voor vloerverwarming die hierboven zijn genoemd, bestaan er nog specifieke onderdelen van het droogbouw systeem die de prijs kunnen bepalen. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

 • Het type verwarming: Vloerverwarming kan je zowel in een specifieke ruimte plaatsen als door je hele huis. Vloerverwarming kan fungeren als bijverwarming of als hoofdverwarming. Het verschil is dat je bij hoofdverwarming geen gebruik meer maakt van de andere warmtebronnen zoals radiatoren en kachels. Voor bijverwarming gaat het, zoals de naam al aangeeft, om extra verwarming naast de gebruikelijke warmtebronnen. Het systeem van de bijverwarming ligt minder dicht op elkaar, waardoor er een verschil in kosten is tussen bij- en hoofdverwarming.
 • Verwijderen radiatoren: Ga je toch voor hoofdverwarming, dan kies je er dus voor om de radiatoren te verwijderen. Dit kost ongeveer €30per radiator.
 • Bypass: Je kunt kiezen voor een bypass langs de cv-ketel, om te voorkomen dat deze gaat pendelen. Een bypass kost hoogstens €75.
 • De hoogte van het systeem: Er bestaan verschillende droogbouw systemen. Een belangrijk onderdeel is de opbouwhoogte. Dit is onder andere nodig om optimaal te kunnen isoleren. De gebruikelijke opbouwhoogte ligt tussen de 15 mm en 30 mm. Daarbij hebben de buizen binnen deze verschillende systemen hun eigen specificaties en prijs.
 • Materiaal op de droogbouw constructie: Droogbouw systemen liggen vaak tegen het oppervlak aan. Bovenop de droogbouw vloerverwarming kiezen de meeste mensen ervoor om te betegelen. Ook parket of vloerbedekking zijn mogelijk, maar dit heeft wel invloed op de werking van de vloerverwarming. Het zal aan het oppervlak minder snel opwarmen dan normaal.
 • Extra opties: Kies je voor het droogbouw systeem, dan heb je nog aanvullende opties. Zo is dit type vloerverwarming te combineren met een warmtepomp of condensatieketel. De warmtepomp kan je alleen laten draaien wanneer de vloerverwarming nodig is, zodat je geld kunt besparen. Het installeren en/of optimaliseren van een warmtepomp kost circa €100.
 • Het materiaal: De droogbouw vloerverwarming wordt onder het oppervlak voorzien van speciale EPS-isolatieplaten. Hierbij kan je vaak kiezen uit aluminium of staal.

Prijsvoorbeelden

Ben je van plan om een droogbouw vloerverwarming aan te schaffen, dan kan een indicatie van de kosten prettig zijn. Zo weet je in hoeverre offertes van bedrijven kloppen en of er nog ruimte is om te onderhandelen. Zie ook pagina: prijs per m2.

Bijverwarming Hoofdverwarming Gemiddelde prijs
Tot 20 m2 Tot 10 m2 €800 - €850
Tot 40 m2 Tot 20 m2 €875 - €925
Tot 60 m2 Tot 30 m2 €1000 - €1075
Tot 80 m2 Tot 40 m2 €1100 - €1200
Tot 100 m2 Tot 50 m2 €1250 - €1375
Tot 120 m2 Tot 60 m2 €1450 - €1650
Tot 140 m2 Tot 70 m2 €1700 - €1850

Droogbouw systemen hebben geen afwerkvloer nodig en zijn daardoor doorgaans goedkoper dan natbouwsystemen. De installatie is echter wel weer duurder. Droogbouwsystemen zijn daarnaast energiezuiniger, hetgeen je in de toekomst gaat merken op je energierekening. Zie ook pagina prijs vloerverwarming.

De voordelen van droogbouw

Droogbouw systemen voor vloerverwarming hebben meerdere voordelen. Zo kan een droogbouw systeem ook koelen, bijvoorbeeld wanneer je in de zomer behoefte hebt aan koelere temperaturen in huis. In de winter kan het overigens net zo snel weer opwarmen, het droogbouw systeem warmt sneller op dan een natbouwsysteem. Het is daarnaast ook gemakkelijk in installeren, waarbij je het ook in bestaande ruimtes kunt plaatsen. De vloerverhoging om een droogbouw systeem te leggen is daarnaast gering, waardoor je geen echte hinder zult ondervinden. Denk aan het inkorten van de deuren bijvoorbeeld.

De nadelen

Droogbouw vloerverwarming is iets duurder in de installatie fase. Het is daarom niet voor iedereen haalbaar om dit systeem te installeren, hoewel je in de toekomst wel meer gaat besparen. Daarnaast zitten er beperkingen aan de afwerking, bijvoorbeeld bij laminaat.

Garantie

Je kunt op verschillende onderdelen garantie krijgen, vaak tot wel 10 jaar! Denk daarbij aan de vloerverwarmingsslang en gevolgschade dat tot 10 jaar na aanleg vergoed wordt. Daarnaast heeft de verdeler van de vloerverwarming 5 jaar garantie en hebben de pomp en thermostaat beide 2 jaar garantie.

Zelf doen?

Een droogbouw systeem voor vloerverwarming kan je ook zelf leggen. Zeker als je handig bent is dit een mogelijkheid, want je kunt flink besparen op de arbeidskosten. Eerder lieten we zien dat de arbeidskosten 45% van de totaalprijs omvatte, dus die afweging kan je maken. Echter dien je er dan wel rekening mee te houden dat het aanleggen van vloerverwarming een precisiewerkje is. Zo dien je al in de eerste fase rekening te houden met optimale isolatie, omdat je dit later niet meer kunt herstellen. De volgende stappen in het installeren van droogbouw vloerverwarming zijn belangrijk:

 • Legpatroon: Bij het plaatsen van vloerverwarming is een slakkenhuis legpatroon het meest gebruikelijke. Hierbij begin je van binnenuit in rondes naar buiten te werken, waarbij je de warmte- en koelbuizen constant dicht langs elkaar legt.
 • Hoofd- of bijverwarming: Kies je voor hoofdverwarming, dan dienen de buizen dichter langs elkaar te liggen. Daarentegen mag je voor bijverwarming meer ruimte laten tussen de buizen. Bij hoofdverwarming is die afstand ongeveer 10 cm, voor bijverwarming circa 15 cm. Denk er ook aan dat de buizen altijd 10 cm afstand moeten houden van de muur.
 • Isolatie: Zoals aangegeven is de isolatie van groot belang. Hierop kun je in de toekomst veel geld besparen doordat er minder energie verloren gaat.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten