Elektrische vloerverwarming

Een elektrische vloerverwarming staat los van je centrale verwarming en dit maakt het een speciaal concept. Deze vloerverwarming heeft een snellere opwarmtijd dan de op watergedragen variant, hetgeen het voor veel mensen een interessante oplossing maakt. Het wordt op matjes gelegd, afwisselend vlak onder de afwerkvloer, dan wel er iets dieper onder. Als je gebruik maakt van goede isolatie, dan zal je merken dat met elektrische vloerverwarming een hoop energie te besparen valt.

Elektrische vloerverwarming
Op de foto hierboven een voorbeeld van elektrische vloerverwarming. Deze komen vaak in matten zodat ze heel snel gelegd kunnen worden.

Verschillende typen

Wil je de vloerverwarming op elektriciteit laten lopen, dan zijn er verschillende manieren om dit aan te leggen. De meest gebruikelijke vorm zijn de matten, waarop de verwarmingselementen effectief zijn te bevestigen en ze daardoor efficiënt hun werk kan doen. Doorgaans gebruikt men glasvezel matten of krimpmatten om de verwarmingselementen in te bevestigen. Deze matten hebben een geringe dikte van ongeveer 4 mm. Omdat deze matten buitengewoon dun zijn, kunnen ze rechtstreeks onder het oppervlak worden bevestigd.

Kostenopbouw in zijn geheel

De totale kosten voor de aanleg van vloerverwarming, in dit geval elektrisch, worden bepaald op basis van verschillende factoren. De vier factoren die een directe, dan wel indirecte rol spelen in de uiteindelijke prijs zijn de volgende:

 • Arbeidskosten
 • Diverse materiaalkosten
 • Voorrijkosten
 • Afvoerkosten

Je hoeft niet per definitie te betalen voor elk van deze posten, dit is uiteraard mede afhankelijk van het bedrijf die je in huis haalt. De twee standaard posten die wel een groot gedeelte bepalen zijn arbeids- en materiaalkosten. De materiaalkosten bepalen ongeveer 48% van de prijs, terwijl arbeidskosten 45% van de totaalprijs inhouden.

De voorrijkosten (2%) en afvoerkosten (5%) hebben een geringe invloed op de totaalprijs. De voorrijkosten kunnen doorgaans in de prijs van de arbeidskosten meegenomen zijn, maar kunnen ook apart in rekening worden gebracht. Op de afvoerkosten kan je eventueel besparen, omdat dit gaat over het materiaal dat na het project achterblijft, waaronder puin en andere losse materialen. Je kunt er uit kostenoverweging voor kiezen om dit achtergebleven materiaal zelf op te ruimen en weg te brengen.

Elektrische vloerverwarming wordt aangelegd

Nat of droog?

Bij elektrische vloerverwarming gaat het (uiteraard) om droogbouw. Vooral voor kleinere en bestaande ruimtes worden ze steeds populairder, zoals een badkamer of uitbouw. Wat dat systeem zo ideaal maakt, is het feit dat elektrische vloerverwarming snel kan worden gelegd. Dit kan met de eerder genoemde matjes, waarin de verwarmingselementen aanwezig zijn. Er bestaan drie belangrijke onderdelen:

 • De verwarmingskabels zijn tussen de 5 mm en 8 mm dik.
 • Folie speelt een belangrijke rol, want zowel isolatie als geleiding wordt hierdoor geregeld. Dit folie komt direct onder de vloerbedekking te liggen.
 • De matjes die worden geleverd zijn vaak al voorzien van verwarmingselementen, tenzij je alles zelf gaat doen.

Voordelen en nadelen van elektrische vloerverwarming

Voor vloerverwarming bestaan meer grote voordelen dan dat er nadelen zijn. Tussen de diverse systemen bestaan echter ook nogal wat verschillen, bijvoorbeeld of je de vloerverwarming laat draaien op water of elektriciteit. Wat wel een algemeen voordeel is van vloerverwarming is dat je er een gezondere omgeving door creëert. De radiatoren nemen niet alleen veel ruimte in, maar ze kunnen ook nog eens zorgen voor ongezonde warmte. Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige en vaste opwarming van je huis, waardoor een prettig leefklimaat ontstaat.

Voordelen van elektrische vloerverwarming zijn daarnaast de volgende:

 • Makkelijk te installeren in bestaande ruimtes of op bestaande vloeren.
 • Afhankelijk van de installatie een snelle opwarming doordat de mat vlak onder het oppervlak ligt.
 • Zowel geschikt als hoofdverwarming en bijverwarming.

En dit zijn de grootste nadelen van elektrische vloerverwarming:

 • Een snelle regulering van de warmte en afkoeling, dus minder geleidelijk. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn.
 • Een hoger energieverbruik, systemen op elektriciteit verbruiken relatief gezien meer. De warmte in watergedragen systemen blijven langer in de vloer achter.

Als hoofdverwarming of bijverwarming?

Het is mogelijk om vloerverwarming te nemen als hoofdverwarming als ook bijverwarming van een ruimte. Wanneer je kiest voor hoofdverwarming, dan kan je gedag zeggen tegen de radiatoren in je huis. Dit levert je meer ruimte op en ook nog eens een aangenamere warmte. Bij vloerverwarming als hoofdverwarming leg je namelijk door je hele huis de matten neer. Zo heb je in het hele huis een standvastige temperatuur, omdat overal op dezelfde snelheid de temperatuur wordt geregeld.

Wanneer je vloerverwarming meer ziet als een bijverwarming van de gebruikelijke warmtebronnen, dan liggen de kosten vaak wat lager. Je blijft dan gebruik maken van bijvoorbeeld radiatoren of ophangkachels, terwijl je vloerverwarming inzet om de temperatuur op een vast niveau te houden. Je kunt binnen deze optie matten aanschaffen die meer ruimte hebben tussen de verwarmingselementen. Je ziet de bijverwarming vooral in oudere huizen.

Prijsindicaties voor elektrische vloerverwarming

Je kunt in de volgende tabel zien wat hoofdverwarming je ongeveer gaat kosten. Watt (vermogen) en de afstand tussen de verwarmingsdraden zijn meegenomen in de prijstabel.

Vermogen
(Watt)
Kostprijs Oppervlak
afstand verwarmingsdraden
12 cm
Oppervlak
afstand verwarmingsdraden
18 cm
320 Watt €120 2 m2 3 m2
520 Watt €140 4 m2 6 m2
730 Watt €155 5 m2 7,5 m2
930 Watt €180 6 m2 9 m2
1080 Watt €220 8 m2 12 m2
1760 Watt €245 13 m2 19 m2
2070 Watt €270 16 m2 24 m2

Extra kosten

Er zijn meerdere opties mogelijk. Het verwijderen van de radiatoren bijvoorbeeld kost je circa €30. Daarnaast kan je elektrische vloerverwarming alleen laten draaien wanneer het nodig is. Andere extra kosten kunnen voortkomen uit het volgende:

 • Warmte onderbreken: Folie voor isolatie en geleiding (vaak per m2 berekent).
 • Thermostaat: Hierdoor kan de vloerverwarming optimaal werken.

Garantie op de vloerverwarming en zelf aanleggen

Bij het installeren van vloerverwarming heb je op verschillende onderdelen garantie. Het is per onderdeel, zoals arbeid of materiaal, in wisselende mate afhankelijk hoe de garantieregeling in elkaar steekt. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de elektrische vloerverwarming aan te leggen, maar hierbij heb je minder garantie. Belangrijk om te onthouden bij het zelf aanleggen zijn onder meer de volgende punten:

 • Gebruik altijd isolatiefolie, ook voor goede geleiding van de warmte.
 • Leg de verwarmingskabels in lussen op de matten.
 • Verbindt de uiteinden van de kabel met de thermostaat.
 • Gebruik stopcontacten die buiten vochtige omgevingen liggen.
 • Zorg ervoor dat het oppervlak voor de vloerverwarming vlak is.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten