Vloerverwarming als hoofdverwarming

Het is mogelijk om verschillende typen vloerverwarming in huis aan te leggen, zo kan je alleen specifieke ruimtes voorzien van vloerverwarming, maar ook het hele huis. Bij specifieke ruimtes met vloerverwarming gaat het om bijverwarming, aangezien je ook nog gebruik maakt van de gebruikelijke warmtebronnen zoals radiatoren. Hoofdverwarming leg je aan in je hele huis en het gebruik van radiatoren of andere type kachels is dan niet meer nodig.

Warme vloer, blote voeten
Met vloerverwarming kun je voortaan altijd heerlijk op blote voeten in huis rondlopen. Nooit meer koude voeten dus en daardoor ziek worden.

De kostenopbouw

  • Materiaalkosten: Dit is met 48% de grootste kostenpost als het gaat om de installatie van vloerverwarming in huis. Omdat je vloerverwarming als hoofdverwarming gaat leggen, zal je behoorlijk veel materiaal nodig hebben. Vaak daalt de gemiddelde prijs van het materiaal naarmate je meer nodig hebt.
  • Arbeidskosten: De arbeidskosten worden gerekend over de termijn waarbinnen werknemers van het installatiebedrijf de klus af hebben. Deze kostenpost is verantwoordelijk voor 45% van de uiteindelijke prijs. Omdat het gaat om hoofdverwarming, is het installatieproject uitgebreider en daardoor vallen de arbeidskosten hoger uit.
  • Afvoerkosten: Deze kostenpost heeft een aandeel van 5% in de kostprijs voor de vloerverwarming. Hierbinnen vallen puin, eventuele verwijdering van oude producten en eventuele ongebruikte materialen. Omdat je hele huis wordt voorzien van vloerverwarming, is het goed mogelijk dat de afvoerkosten vrij hoog uitvallen. Je kan daarom zelf deze kosten drukken door puin en materialen zelf weg te brengen.
  • Voorrijkosten: Deze kostenpost heeft betrekking op de afstand tussen jou en het bedrijf die gaat over de installatie. Binnen een straal van 30 kilometer zullen bedrijven waarschijnlijk geen voorrijkosten rekenen, maar daarbuiten rekenen ze meestal zo’n €0,20per kilometer.

Andere factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs

  • Droogbouw of natbouw: Een droogbouw systeem is de beste optie als je vloerverwarming wilt leggen in een bestaand huis, een nieuw huis bouwt met houten skelet of gaat renoveren. Natbouw wordt vaker gebruikt in nieuwe huizen of appartementen (van beton). Droogbouw is iets duurder in de installatie, maar je bespaart vervolgens extra op het energieverbruik door de isolerende eigenschappen. Bij beide vormen van vloerverwarming zijn weer andere toepassingen mogelijk die de prijs kunnen beïnvloeden.
  • Kwantiteit: Omdat je de vloerverwarming neerlegt als hoofdverwarming heb je meer materiaal nodig. Zo liggen de buizen dichter op elkaar, zodat er meer intensiteit zit in de warmtebuizen en de warmte gelijkmatig over de gehele oppervlakte wordt verspreid. De gebruikelijke afstand tussen buizen in hoofdverwarming is daarom 10 centimeter h.o.h. (Hart op Hart).
  • Aanleg: Je kan binnen droogbouw en natbouw kiezen voor verschillende materialen. Zo kan je noppenplaten, krimpnetten of tackerplaten kiezen. Noppenplaten zijn snel en eenvoudig te leggen, terwijl ze goed isoleren. Krimpnetten hebben in combinatie met folie dezelfde isolerende waarde, terwijl tackerplaten met verschillende warmtebuizen kan worden geïnstalleerd. De prijzen die hierbij horen bepalen de uiteindelijke kostprijs van de vloerverwarming. Ook kan je de vloerverwarming infrezen op een bestaande vloer, dit scheelt vooral veel rompslomp.
  • Extra opties: Elk type vloerverwarming wordt op een andere manier gelegd. Aanvullende opties waar je voor kan kiezen zijn onder andere aansluiting op een pompschakelaar, aansluiting via de kruipruimte voor een betere afwerking, een bypass om de cv-ketel te ontlasten en de bestaande thermostaat gebruiken.

Tackerplaat vloerverwarming

De voordelen van vloerverwarming als hoofdverwarming

Vloerverwarming als hoofdverwarming zie je steeds vaker verschijnen. Het gaat om een duurzame investering die je in de loop van de jaren op financieel vlak, maar ook op het gebied van comfort terug gaat verdienen. Daarom zetten we enkele interessante voordelen van vloerverwarming als hoofdverwarming op een rij.

  • Een gelijkmatige temperatuur in elke ruimte van je huis.
  • Geen radiatoren meer in huis, welke een ongewone warmte afgeven. Ook zijn radiatoren de broeinesten voor stof in huis.
  • De kracht van isolatie: er is minder sprake van tocht, er wordt minder energie verbruikt en ongedierte dringt moeilijker binnen. Vloerverwarming zorgt dus voor een gezonder leefklimaat en meer wooncomfort.

Er bestaan ook nadelen aan vloerverwarming. Bepaalde typen vloerverwarming kunnen bij stoffen vloerbedekkingen of laminaat, de warmte minder goed doorlaten. Een keramische tegelvloer werkt het beste in combinatie met vloerverwarming. Ook de aanschafprijs van vloerverwarming als hoofdverwarming kan op het eerste oog fors zijn.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten