Cv-ketel

Een belangrijk onderdeel van een vloerverwarmingssysteem is de cv-ketel. Het is afhankelijk van de capaciteit of deze de intensiteit van de vloerverwarming kan dragen of dat er een nieuwe nodig is. Er zijn meerdere factoren die bepalen wat voor type ketel je nodig hebt bij vloerverwarming, waarbij onder meer de grootte van het verwarmingssysteem invloed heeft. Ook de isolatie van je huis kan een rol spelen.

Verdeler
Op de foto hierboven is een voorbeeld van een verdeler welke op een cv-ketel aangesloten kan worden te zien. Hiermee wordt de hoeveelheid warm water dat door de leidingen stroomt geregeld.

Kostenopbouw installatie cv-ketel

De installatie van een nieuwe cv-ketel hangt samen met een bepaald prijskaartje. Er zijn meerdere factoren die uiteindelijk bepalen hoeveel je onder de streep kwijt bent.

 • Installatiekosten: De installatie van een nieuwe ketel is ongeveer 40% van de totale kosten. Omdat dit een fors percentage is van de uiteindelijke prijs is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Wat daarbij ook van belang is, is de plek van de nieuwe cv-ketel. Is dit op een andere plek dan waar de oude cv ketel hing, dan kan de monteur extra kosten in rekening brengen. Lees daarom de voorwaarden door.
 • Materiaalkosten: De nieuwe cv-ketel kost uiteraard geld. Als je bij hetzelfde bedrijf van de monteur een ketel bestelt, dan kan dit schelen in de prijs. Deze kosten bedragen ook ongeveer 40% van het totaal.
 • Voorrijkosten: Deze kosten zijn vaak inbegrepen bij de installatiekosten. Het kan echter zijn dat een bedrijf van ver moet komen, bijvoorbeeld verder dan 30 kilometer. In dat geval vermelden sommige bedrijven voorrijkosten op de rekening, die neerkomen op €0,20per kilometer.
 • Afvoerkosten: Deze kosten worden door de monteur gemaakt voor de afvoer van puin en het meenemen van de oude cv-ketel. Je kan hier 5% van het totaal op besparen door zelf de oude cv-ketel weg te brengen en het achtergebleven puin op te ruimen.

Andere factoren die een rol kunnen spelen in de prijs

Naast bovengenoemde vaste elementen van de prijs, zijn er ook nog andere mogelijke kostenposten voor de aanschaf en installatie van een nieuwe cv-ketel. Een monteur kan bijvoorbeeld ook een nieuwe condensafvoer plaatsen of een nieuwe doorvoer vanaf het dak monteren. Beide zorgen voor betere isolatie en dus een besparing op energie. Andere zaken die de monteur voor je kan regelen zijn:

 • Ketel en thermostaat inregelen.
 • Het wegbrengen van de oude cv-ketel (zie afvoerkosten hierboven).
 • Kiezen voor een HR ketel in plaats een gewone cv-ketel om extra te besparen op de vaste lasten. HR staat voor hoogrendementsketel.

De cv-ketel in combinatie met vloerverwarming

Het is van belang om een sterke cv-ketel in huis te hebben als je overstapt op vloerverwarming (niet van toepassing bij elektrische vloerverwarming). Daarbij komen verschillende elementen kijken waar je rekening mee moet houden.

 • Bij- of hoofdverwarming: De grootte van de te verwarmen ruimte is bepalend voor de cv-ketel die je nodig hebt. Kies je voor vloerverwarming in een specifieke ruimte zoals de badkamer, dan is het vaak niet nodig om een nieuwe ketel aan te schaffen. Ga je over op middelgrote ruimtes zoals de woonkamer, of leg je vloerverwarming aan in het hele huis, dan kun je het beste nagaan of de ketel nog wel voldoet.
 • De warmtepomp: Om je cv-ketel te ontlasten kan je ook kiezen voor een warmtepomp. Deze zal dan in de toekomst de opwarming en afkoeling van je vloerverwarming gaan regelen, zodat de investering in een nieuwe cv-ketel niet per definitie nodig is. Een extra voordeel van een warmtepomp is tevens dat je de vloerverwarming in de zomer kan instellen op ‘koelen’, zodat je altijd een aangename en standvastige temperatuur in huis kan ervaren.
 • Een verdeler: De vloerverwarming wordt aangesloten op de cv-ketel middels een verdeler (zie foto bovenaan de pagina). De verdeler zal afwisselend warm en koel water ‘verdelen’ over de leidingen uit de vloerverwarming. Een verdeler is hydraulisch neutraal, hetgeen betekent dat de verdeler geen invloed uitoefent op de totale warmteverdeling en andersom ook niet. Zo kan de cv-ketel optimaal functioneren tussen de vloerverwarming en andere elementen in het huis.
 • Je woonsituatie: Woon je in een rijtjeshuis, appartement of vrijstaande woning? Dit heeft invloed op de aansluiting van de cv-ketel en het vermogen die het kan dragen.

De prijs van een cv-ketel

Afhankelijk van het type vloerverwarming kies je voor een cv-ketel die daarbij past. In onderstaande tabel zijn mogelijkheden gegeven in combinatie met een prijsindicatie. Er bestaan doorgaans 6 type cv-ketels.

Type ketel Aantal liters per min. Prijsindicatie
CW1 4 €800 tot €1300
CW2 6 €1000 tot €1500
CW3 10 €1150 tot €1750
CW4 13 €1400 tot €2000
CW5 17 €1750 tot €2600
CW6 20 €2450 tot €3000

De exacte kosten weten?

Benader dan cv-ketelbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten