Vloerverwarming voor de woonkamer

Vloerverwarming in de woonkamer wordt steeds vaker gevraagd. In nieuwbouwwoningen zie je dit fenomeen al steeds meer als standaard verschijnen, en dan vaak in combinatie met een gietvloer, tegels of laminaat.

Moeder en kind spelen op de vloer

De kostenopbouw

Vier verschillende factoren bepalen doorgaans de totaalprijs voor het aanschaffen en aanleggen van de vloerverwarming.

  • Materiaalkosten: Bepalen voor 48% de prijs onder de streep. Hier merk je het dus echt als je kunt bezuinigen op de vloerverwarming. Vraag daarom voldoende offertes aan om een goed overzicht te krijgen van alle mogelijkheden en specificaties.
  • Arbeidskosten: Spelen een grote rol in de totaalprijs met een aandeel van 45%.
  • Afvoerkosten: Alles wat bedrijven weer meenemen na de klus (puin, oude radiatoren, overbodige materialen en dergelijken). Hier kan je op bezuinigen door zelf de afvoer van deze overblijfselen op je te nemen.
  • Voorrijkosten: Worden nog maar zelden in rekening gebracht. Soms brengen bedrijven dit in rekening als ze écht een eind moeten rijden om bij je thuis te komen. Kies daarom bij voorkeur voor een bedrijf uit de regio.

Wat heeft nog meer invloed op de prijs?

  • Hoofd- of (uitgebreide) bijverwarming: De woonkamer is een grotere ruimte dan de keuken of badkamer, daarom spreken we bij vloerverwarming in deze specifieke ruimte niet meer over bijverwarming, maar over ‘uitgebreide bijverwarming’. Hiervoor zit je qua materiaalkosten tussen die voor bijverwarming en hoofdverwarming in, evenals voor de afstand tussen de leidingen. Dit kan de prijs beïnvloeden. Je kunt overigens ook kiezen voor hoofdverwarming, dan geldt de woonkamer als onderdeel van het vloerverwarming systeem.
  • Type vloerverwarming: Met welk systeem ga je de vloerverwarming neerleggen? Ga je de vloerverwarming in de bestaande vloer frezen? Of kies je voor een extra laag over de bestaande vloer?
  • Extra opties: Sommige typen vloerverwarming hebben extra opties. Voorbeelden zijn de aansluiting op een bestaande thermostaat, het gebruik in combinatie met een warmtepomp of zonneboiler of het eventueel verwijderen van de radiatoren bij de keuze voor hoofdverwarming.

Vloerverwarming voor de woonkamer

Voorbeelden van de kosten

In onderstaande tabel staan meerdere afmetingen van de woonkamer met daarbij een prijsindicatie.

Hoofdverwarming Uitgebreide bijverwarming Prijsindicatie
Tot 20 m2 Tot 30 m2 €900
Tot 30 m2 Tot 45 m2 €1025
Tot 40 m2 Tot 60 m2 €1175

Offertes aanvragen en vergelijken

Je wilt niet te veel betalen voor de aanschaf en aanleg van vloerverwarming in de woonkamer, maar wel langere tijd kunnen genieten van het comfort en de impuls van je leefklimaat in huis? Dan is het belangrijk om meerdere offertes aan te vragen, zodat je verschillende mogelijkheden en prijzen onder ogen krijgt. Daarna kan je kiezen voor een optie die past bij je budget en de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten