Vloerverwarming woonkamer

Vloerverwarming in de woonkamer wordt steeds vaker gevraagd. In nieuwbouw woningen zie je dit fenomeen al steeds vaker verschijnen, vaak in combinatie met speciale gietvloeren, tegels of laminaat. De vloerverwarming is gevoelig voor inkrimping en uitzetting, dus je moet een vloer laten leggen in de woonkamer die goed bestand is tegen deze voorkomendheden. De vloerverwarming geeft je warmte aan je voeten en een prettig leefklimaat in de woonkamer. Wat zijn de mogelijkheden en kosten hiervan?

Woonkamer

De kostenopbouw van vloerverwarming

Vier verschillende factoren bepalen doorgaans de totaalprijs voor het aanschaffen en aanleggen van de vloerverwarming.

  • Materiaalkosten: Bepalen voor 48% de prijs onder de streep. Hier merk je het dus echt als je kunt bezuinigen op de vloerverwarming. Vraag daarom voldoende offertes aan om een goed overzicht te krijgen van alle mogelijkheden en specificaties.
  • Arbeidskosten: Spelen een grote rol in de totaalprijs met 45%. Per bedrijf worden andere uurtarieven gerekend, dus vraag meerdere offertes aan!
  • Afvoerkosten: Alles wat bedrijven weer meenemen na de klus (puin, overbodige materialen en dergelijken). Hier kan je op bezuinigen door zelf de afvoer van deze overblijfselen op je te nemen.
  • Voorrijkosten: Worden nog maar zelden in rekening gebracht. Soms brengen bedrijven dit in rekening als ze écht een eind moeten rijden om bij je thuis te komen. Kies daarom bij voorkeur voor een bedrijf uit de regio.

Wat heeft nog meer invloed op de prijs?

  • Hoofd- of uitgebreide bijverwarming: De woonkamer is een grote ruimte dan de keuken of badkamer, daarom spreken we bij vloerverwarming in deze specifieke ruimte niet meer over bijverwarming, maar over ‘uitgebreide bijverwarming’. Hiervoor zit je qua materiaalkosten in tussen die voor bijverwarming en hoofdverwarming, evenals voor de afstand tussen de leidingen. Dit kan de prijs beïnvloeden. Je kunt overigens ook kiezen voor hoofdverwarming, dan geldt de woonkamer als onderdeel van het hele huis.
  • Type vloerverwarming: Met welk systeem ga je de vloerverwarming neerleggen? Ga je de vloerverwarming in de bestaande vloer frezen? Of kies je voor een extra laag over de bestaande vloer? De verschillende opties bepalen uiteindelijk de prijs.
  • Extra opties: Sommige typen vloerverwarming hebben extra opties. Voorbeelden zijn aansluiting op een bestaande thermostaat, het gebruik van een waterpomp of eventueel verwijderen van de radiatoren bij een keuze voor hoofdverwarming.

Een overzicht van de kosten

Wanneer je offertes aan gaat vragen, wil je graag iets meer achtergrondinformatie over de mogelijke kosten waar je tegenaan gaat lopen bij de aanleg van vloerverwarming in de woonkamer.

Daarom staan in onderstaande tabel meerdere afmetingen van de woonkamer en daarbij een prijsindicatie.

Hoofdverwarming Uitgebreide Bijverwarming Prijsindicatie
Tot 20 m2 Tot 30 m2 €900 euro
Tot 30 m2 Tot 45 m2 €1025 euro
Tot 40 m2 Tot 60 m2 €1175 euro

Offertes aanvragen en vergelijken

Je wilt niet teveel betalen voor de aanschaf en aanleg van vloerverwarming in de woonkamer, maar wel langere tijd kunnen genieten van het comfort en de impuls van je leefklimaat in huis. Daarom is het belangrijk om meerdere offertes aan te vragen, zodat je verschillende mogelijkheden en prijzen onder ogen krijgt. Daarna kan je kiezen voor een optie die past bij je budget en voldoet aan de prijs/kwaliteit verhouding.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan vloerverwarming leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten