Vloerverwarming onder tegels

Op het moment dat je vloerverwarming laat aanleggen heb je de keuze uit meerdere systemen. Zeker bij tegels is de keuzemogelijkheid enorm uitgebreid. We hebben de keuzes voor je op een rijtje gezet.

Tegels, daaronder vloerverwarming

  • Cement gegoten vloer. Een vloerverwarming kan je aanbrengen in cement. Je laat eerst de buizen aanleggen terwijl het cement daarna wordt gegoten. Denk eraan dat je wel direct de topvloer kan laten aanleggen wanneer het cement droog is, maar dat je wel een week of 6 moet wachten voordat je de vloerverwarming ook daadwerkelijk kan gebruiken. De vloer moet namelijk geheel kunnen uitharden voordat de vloerverwarming wordt aangezet. Wacht je niet, dan is het mogelijk dat er scheuren in je vloer komen te zitten door het krimpen en uitzetten van de leidingen.
  • Krimpmatten. Een ander systeem om de tegelvloer te voorzien van vloerverwarming is krimpmatten. Dit is een heel eenvoudig aan te leggen systeem. De krimpmatten worden met elkaar verbonden waardoor een laag ontstaat tussen de ondervloer en de tegelvloer in. Vervolgens kunnen de tegels met een onderlaag over de krimpmatten heen worden aangelegd. Je kan krimpmatten gebruiken voor een systeem dat met water werkt om te verwarmen maar ook voor een systeem dat op elektriciteit werkt.
  • Leidingen infrezen. Een systeem dat letterlijk nogal wat stof doet opwaaien is het infrezen van leidingen. Dit gebeurt in de ondervloer, voordat de uiteindelijke tegellaag er overheen wordt aangebracht. De leidingen infrezen kan bij ieder oppervlak, maar het gaat het gemakkelijkste in bijvoorbeeld een grote ruimte zoals de woonkamer.

Laat het geheel rusten. Een tegelvloer met vloerverwarming is een mooie combinatie. Voor veel mensen is de verleiding dan ook groot om het systeem direct aan te zetten. Dat is niet aan te raden. De ondergrond moet kunnen uitharden, net als het materiaal dat over en tussen de vloerverwarming in zit. Je zal 6 weken moeten wachten voordat je de vloerverwarming aan kan zetten. Zet het daarna geleidelijk aan zodat alles kan wennen aan de warmte. Meer over het aanzetten en uitzetten van vloerverwarming.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten