Aanzetten

Veel huiseigenaren met vloerverwarming zijn niet op de hoogte van de eigenschappen van hun systeem. Dit komt omdat ze denken dat het op dezelfde manier als een gewoon systeem met radiatoren werkt. We hebben dan ook op een rijtje gezet waar je aan moet denken als je een vloerverwarming gaat aanzetten.

  • Vul je cv-ketel goed aan (als je dus een watergedragen vloerverwarming hebt). In de zomermaanden zal je je cv-ketel veel minder gebruiken dan in de wintermaanden. Veel mensen komen er dan ook achter dat de vloerverwarming niet goed werkt wanneer ze deze gaan aanzetten. Je kan dit probleem voorkomen door te zorgen dat er voldoende druk op de cv-ketel staat. Het aantal bar moet voldoende zijn om je huis te kunnen verwarmen. Dit is de standaard eis wanneer jij je vloerverwarming gaat aanzetten.
  • Wacht een paar weken. Heb jij net een vloerverwarming aangeschaft en is deze in cement gelegd? In dat geval kan je niet direct je vloerverwarming aanzetten. Je zal eerst ongeveer 6 weken moeten wachten voordat je de vloerverwarming kan aanzetten. Die tijd heeft het materiaal nodig om uit te kunnen harden. Een vloerverwarming aanleggen doe je dan ook liever in de zomer dan in de winter. Zo heb je in de winter alles klaar om je huis te kunnen verwarmen.
  • Een stand tegelijk. Vloerverwarming kan je aanzetten via standen die zijn ingesteld in de thermostaat. Je doet er goed aan om de temperatuur vanaf de laagste stand te laten oplopen tot de gewenste stand. Dit doe je door iedere stand 2 dagen aan te houden. Hierdoor kan de vloerverwarming rustig op temperatuur komen. Bovendien voorkom je dat de leidingen van je vloerverwarming zullen scheuren doordat er opeens te warm water doorheen stroomt.
  • Gun het systeem de tijd. Was je gewend aan radiatoren in je huis, dan is het anders wanneer je een vloerverwarming gebruikt. Radiatoren worden namelijk binnen 10 minuten warm na het aanzetten. Een vloerverwarming zal er minimaal één tot twee dagen over doen om goed op temperatuur te komen. De verwarming werkt met veel lagere temperaturen en dan is het gewoon een kwestie van geduld hebben bij het verwarmen van je huis.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten