Eerste gebruik vloerverwarming

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van vloerverwarming. Ze laten een vloerverwarming aanleggen in de herfst zodat ze er in de wintermaanden volop profijt van kunnen hebben. Vanaf het moment dat een vloerverwarming voor het eerst in gebruik wordt genomen komen er vragen.

Het is goed om te weten hoe je een vloerverwarming voor de eerste keer in gebruik moet nemen. We geven je tips:

  • Zet de vloerverwarming niet gelijk aan. Je hebt systemen waarbij de vloerverwarmingsbuizen in cement worden gegoten. Dit is een systeem wat vaak in combinatie met plavuizen wordt gebruikt. Wanneer jij je vloerverwarming net hebt is de verleiding groot om deze direct aan te zetten. Dit is echter niet aan te raden. Gegoten vloerverwarming moet namelijk kunnen drogen en uitharden. Je zal de vloerverwarming in dit geval 4 weken de tijd moeten geven om te kunnen drogen voordat je deze voor de eerste keer in gebruik neemt.
  • Zet de temperatuur niet te hoog. Heb je een vloerverwarming en wordt het opeens koud, dan ben je geneigd om de vloerverwarming gelijk goed hoog in te stellen. Feit is dat de buizen van je vloerverwarming hier niet op zijn gemaakt. Je hebt zo een barst in je vloerverwarmingsbuizen te pakken en dan zal je een vloer moeten openbreken. Je doet er dan ook goed aan om de vloerverwarming in standen op te voeren. Zet om de twee dagen de vloerverwarming een standje hoger om de juiste temperatuur te bereiken.
  • Zorg voor voldoende druk in je cv installatie. Vloerverwarming heeft behoorlijk wat druk in je ketel nodig om de benedenverdieping te voorzien van verwarming. Je zal er dan ook voor moeten zorgen dat de druk in je cv installatie voldoende is. Heb je een warme zomer gehad, dan is de druk in je cv installatie waarschijnlijk te laag. Je zal op dat moment met de vulinstallatie je cv installatie op druk moeten brengen. Doe je dit niet, dan zal het eindeloos lang duren voordat de cv installatie goed warm wordt.
  • Ontlucht je radiatoren boven. Voordat het warme water van je cv installatie je benedenverdieping bereikt zal het eerst door de leidingen van de bovenverdieping moeten trekken. Radiatoren die niet ontlucht zijn zullen hierdoor gaan tikken en lawaai gaan maken. Ontluchten doe je met een ontluchtingssleutel bij het ventiel onderaan de temperatuurknop op je radiatoren.
  • Laat je vloerverwarming in de zomer aanleggen. Wil je een vloerverwarming, dan is de zomer een veel prettigere periode om vloerverwarming te laten aanleggen. Je hebt in dat geval uitgebreid de tijd om de vloerverwarming te laten indrogen, en daarnaast kan je de vloerverwarming ook al gebruiken voor verkoeling door er koud water doorheen te laten spoelen.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten