Vloerverwarming in bestaande vloer

Vloerverwarming biedt comfort, warmte aan je voeten en het is in zowel bestaande als nieuwe bouw toe te passen. Zelfs al woon je in een ouder huis, dan nog is een vloerverwarming op relatief simpele wijze te leggen. Je kan er voor kiezen om de vloer te voorzien van een nieuwe laag, maar wil je de oude vloer behouden dan is infrezen ook een goede optie. De montage en installatie hiervan is simpel en snel voor elkaar te krijgen. Zo kan iedereen genieten van het comfort van vloerverwarming in huis.

Isolatie onder bestaande houten vloer

De mogelijkheden

Vloerverwarming aanleggen in een bestaande vloer is mogelijk op twee manieren. Je kan over de gebruikelijke vloer een nieuwe laag leggen met isolatiemateriaal (vaak folie), een wapeningsnet, de warmteleidingen en betoncement of gips om de vloer af te werken. Daar bovenop kan je dan direct binnen met tegelen of laminaat aanleggen.

Je moet er in dat geval wel rekening mee houden dan je extra opbouwhoogte nodig hebt, vaak enkele centimeters. Een andere manier om je bestaande vloer te voorzien van een verwarming is infrezen. Hierbij wordt in bestaande betonnen vloer, door middel van een verspanende beweging, groeven gemaakt waarin de leidingen van de vloerverwarming komen te liggen. Dit gebeurt in een slakkenhuis-vorm, waardoor aan- en afvoerleidingen naast elkaar kunnen liggen. Deze manier is kostenbesparend.

De kostenopbouw

Bij het installeren van vloerverwarming in huis heb je doorgaans vier factoren die samen de totaalprijs bepalen.

 • Materiaalkosten: Van de totaalprijs die je gaat betalen voor de vloerverwarming, is 48% afkomstig uit de kosten die je maakt voor het materiaal. Dit is in het geval van frezen het leidingwerk, plus eventuele aanverwante accessoires. Kies je voor de nieuwe laag op je vloer, dan heb je meer materialen nodig, zoals betoncement en een wapeningsnest. Omdat 48% van de totale kosten hieruit voort komt, kan je het beste meerdere offertes neerleggen en kiezen voor een gunstige prijs.
 • Arbeidskosten: Dit is in principe het uurloon dat werknemers van het gespecialiseerde bedrijf krijgen betaald. Er zijn manieren om hier op te besparen, want het gaat om 45% van de kostprijs voor de vloerverwarming. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf de verwarming in te frezen, want dit is met wat kennis van zaken goed te doen. Ook kan je een duidelijk tijdspad bepalen waarbinnen je wilt dat de vloerverwarming in huis ligt.
 • Afvoerkosten: Dit zijn de kosten die je maakt voor materiaal en puin dat wordt opgeruimd en meegenomen door het installatiebedrijf. Circa 5% van de kosten komen uit deze afvoerkosten, die je ook zelf op je kan nemen.
 • Voorrijkosten: De voorrijkosten bepalen 2% van het uiteindelijke kostenplaatje van de vloerverwarming. Deze kosten worden door het bedrijf niet altijd in rekening gebracht, tenzij ze bijvoorbeeld meer dan 30 kilometer moeten rijden om je huis te bereiken. Je kunt om hoge voorrijkosten te voorkomen kiezen voor een bedrijf uit de regio.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

 • Bij- of hoofdverwarming: Het is een persoonlijke keuze of je de vloerverwarming als je hoofdverwarming wilt gaan gebruiken, of enkel voor specifieke ruimtes als bijverwarming. De vloerverwarming als bijverwarming is iets typisch voor badkamers of de keuken, plekken waar je het liefst wilt genieten van comfort. Er zit uiteraard een verschil in de kosten bij de keuze tussen bij- en hoofdverwarming.
 • Kwaliteit: Met name wanneer je kiest voor een nieuwe dekvloer boven op je bestaande vloer, dan zijn er verschillende producten waarin prijs en kwaliteit variëren. Denk daarbij aan het wapeningsnest of de isolatiefolie.
 • Vloerisolatie: Je kan bij de aanleg van vloerverwarming ook kiezen voor extra isolatie. Wist je dat veel tocht vanaf de vloer je huis binnenkomt? De extra isolatie in de vorm van folie of andere isolerend materiaal kan invloed hebben op de prijs. Zie pagina: vloerisolatie.

Prijsindicaties

Bijverwarming Hoofdverwarming Gemiddelde prijs indicatie
Tot 20 m2 Tot 10 m2 €750 euro - €850 euro
Tot 40 m2 Tot 20 m2 €875 euro - €925 euro
Tot 60 m2 Tot 30 m2 €1000 euro - €1075 euro
Tot 80 m2 Tot 40 m2 €1100 euro - €1200 euro
Tot 100 m2 Tot 50 m2 €1250 euro - €1375 euro
Tot 120 m2 Tot 60 m2 €1450 euro - €1650 euro
Tot 240 m2 Tot 120 m2 €2500 euro

Voordelen

Wil je ook de voordelen ervaren van vloerverwarming? Oudere huizen hebben vaak nog geen duurzame elementen, maar vloerverwarming kan daar simpel en snel verandering in brengen. Daarom zetten we enkele voordelen van vloerverwarming in de bestaande vloer op een rij.

 • Meer comfort; geen koude voeten meer, een gelijkmatigere warmte in de omgeving van vloerverwarming
 • Infrezen geeft minder puin en rompslomp
 • Daarbij wordt de vloer bij infrezen niet of nauwelijks hoger
 • Mogelijkheid tot isolatie, dus minder onnodig energieverbruik

Nadelen

 • Als je kiest voor een nieuwe laag over de bestaande vloer, dan dien je rekening te houden met een verhoging van circa 10 centimer
 • Lekkage in de vloer is lastiger te traceren
 • De vloer warmt langzamer op dan bij andere vormen van vloerverwarming

Garantie

Je hebt bij de aanleg van vloerverwarming het recht op garantie. Dit kan verschillen per onderdeel of aanbieder. Op de volgende onderdelen heb je in ieder geval garantie:

 • Vloerverwarmingsbuizen/slangen: 10 jaar garantie op gevolgschade
 • De verdeler, goed voor de verwarming en koeling van het systeem. Garantie tot 5 jaar
 • De pomp en thermostaat; beide 2 jaar garantie

Zelf doen

Dit is één van de weinige opties voor de aanleg van vloerverwarming waarbij je een goede kans hebt om zelf aan de slag te gaan. Infrezen is niks anders dan ervaring en handigheid. Je dient de slakkenhuis-groeven wel precies te leggen, rekening houdende met de ruimtes tussen de buizen en de muur. Ook bij het koppelen van de warmtebuizen komt oog voor detail kijken. Je loopt wel een risico, mocht je de vloerverwarming niet goed aanleggen, dan heb je geen recht op garantie.

Offertes vergelijken

Er zijn gespecialiseerde bedrijven die je kunnen helpen bij de installatie van vloerverwarming in een bestaande vloer. Zo weet je (bijna) zeker dat je een deugdelijk product krijgt en langere tijd vooruit kan met de vloerverwarming. Ook zaken als isolatie en aansluitingen zijn goed geregeld. Vraag meerdere offertes aan voordat je kiest voor een bedrijf, zodat je gunstige voorwaarden creëert.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan vloerverwarming leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten