Vloerverwarming in de bestaande vloer

Zelfs al woon je in een ouder huis, dan is vloerverwarming op relatief simpele wijze te leggen. Je kan er voor kiezen om de vloer te voorzien van een nieuwe laag, maar wil je de oude vloer behouden dan is infrezen een goede optie. De montage en installatie hiervan is snel voor elkaar te krijgen.

Isolatie onder bestaande houten vloer

De mogelijkheden

Vloerverwarming aanleggen in een bestaande vloer is mogelijk op twee manieren. Je kan over de huidige vloer een nieuwe laag leggen met isolatiemateriaal (vaak folie), een wapeningsnet, de warmteleidingen en betoncement of gips om de vloer af te werken. Daar bovenop kan je dan tegelen of laminaat leggen. Je moet er in dat geval wel rekening mee houden dat je extra opbouwhoogte nodig hebt, vaak enkele centimeters.

Een andere manier om je bestaande vloer te voorzien van verwarming is infrezen. Hierbij wordt in de bestaande betonnen vloer, door middel van een verspanende beweging, sleuven gemaakt waarin de leidingen van de vloerverwarming komen te liggen. Dit gebeurt in een slakkenhuis patroon, waardoor aan- en afvoerleidingen naast elkaar kunnen liggen. Deze manier is kostenbesparend en erg efficient.

Voordelen

Wil je ook de voordelen ervaren van vloerverwarming? Oudere huizen hebben vaak nog geen duurzame componenten, maar vloerverwarming kan daar simpel en snel verandering in brengen. Daarom zetten we enkele voordelen van vloerverwarming in de bestaande vloer op een rij.

 • Meer comfort: geen koude voeten meer, een gelijkmatigere verdeling van de warmte in de kamer.
 • Infrezen geeft minder puin en rompslomp en daarbij wordt de vloer niet of nauwelijks hoger.
 • De mogelijkheid tot isolatie, dus minder onnodig energieverbruik.

Nadelen

Er zijn ook een aantal nadelen te benoemen:

 • Als je kiest voor een nieuwe laag over de bestaande vloer, dan dien je rekening te houden met een verhoging van circa 10 cm.
 • Lekkages in de vloer zijn lastiger te traceren.
 • De vloer warmt langzamer op dan bij andere vormen van vloerverwarming (elektrische vloerverwarming).

De kostenopbouw

Bij het installeren van vloerverwarming in huis heb je doorgaans vier factoren die samen de totaalprijs bepalen.

 • Materiaalkosten: Van de totaalprijs die je gaat betalen voor de vloerverwarming is 48% afkomstig uit de kosten die je maakt voor het materiaal. Dit is in het geval van frezen het leidingwerk, plus eventuele aanverwante accessoires. Kies je voor een nieuwe laag op je vloer, dan heb je meer materialen nodig, zoals betoncement en een wapeningsnet.
 • Arbeidskosten: Dit is in principe het uurloon dat werknemers van het gespecialiseerde bedrijf krijgen betaald. Er zijn manieren om hier op te besparen, want het gaat om 45% van de kostprijs. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf de verwarming in te frezen, want dit is met wat kennis van zaken goed te doen. Ook kan je een duidelijk tijdspad bepalen waarbinnen je wilt dat de vloerverwarming in huis ligt.
 • Afvoerkosten: Dit zijn de kosten die je maakt voor materiaal en puin dat wordt opgeruimd en meegenomen door het installatiebedrijf. Circa 5% van de kosten komen uit deze afvoerkosten, die je ook zelf op je kan nemen.
 • Voorrijkosten: De voorrijkosten bepalen 2% van het uiteindelijke kostenplaatje van de vloerverwarming. Deze kosten worden door het bedrijf niet altijd in rekening gebracht, tenzij ze bijvoorbeeld meer dan 30 kilometer moeten rijden. Je kunt om hoge voorrijkosten te voorkomen kiezen voor een bedrijf uit de regio.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

 • Bij- of hoofdverwarming: Het is een persoonlijke keuze of je de vloerverwarming als je hoofdverwarming wilt gaan gebruiken, of enkel voor specifieke ruimtes als bijverwarming. De vloerverwarming als bijverwarming is iets typisch voor de badkamer of keuken, plekken waar je het liefst wilt genieten van extra comfort. Er zit uiteraard een verschil in de kosten bij de keuze tussen bij- en hoofdverwarming.
 • Kwaliteit: Met name wanneer je kiest voor een nieuwe dekvloer bovenop je bestaande vloer, dan zijn er verschillende producten waarin prijs en kwaliteit variëren. Denk daarbij aan het wapeningsnet of de isolatiefolie.
 • Vloerisolatie: Je kan bij de aanleg van vloerverwarming ook kiezen voor extra isolatie. Wist je dat veel kou vanaf de vloer je huis binnenkomt? De extra isolatie in de vorm van folie of ander isolerend materiaal kan invloed hebben op de prijs. Zie pagina: vloerisolatie.

Hierna volgen enkele prijsindicaties:

Bijverwarming Hoofdverwarming Gemiddelde prijs
Tot 20 m2 Tot 10 m2 €750 - €850
Tot 40 m2 Tot 20 m2 €875 - €925
Tot 60 m2 Tot 30 m2 €1000 - €1075
Tot 80 m2 Tot 40 m2 €1100 - €1200
Tot 100 m2 Tot 50 m2 €1250 - €1375
Tot 120 m2 Tot 60 m2 €1450 - €1650
Tot 240 m2 Tot 120 m2 €2500

Garantie

Je hebt bij de aanleg van vloerverwarming het recht op garantie. Dit kan verschillen per onderdeel of aanbieder. Op de volgende onderdelen heb je in ieder geval garantie:

 • Vloerverwarmingsbuizen/slangen: 10 jaar garantie op gevolgschade.
 • De verdeler, voor de verwarming en koeling van het systeem. Garantie tot 5 jaar.
 • De pomp en thermostaat: beiden 2 jaar garantie.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten