Vloerisolatie

Om snel van koude voeten af te komen is goede isolatie van de vloer van groot belang. Daarna kan je genieten van meer comfort en hoef je ’s winters en in de zomer eigenlijk geen sokken meer aan in huis.

Goede isolatie is belangrijk in combinatie met vloerverwarming en er bestaan twee manieren om je vloer te isoleren:

 • Vloerverwarming met een zwevende dekvloer
 • Vloerverwarming waarbij de vloer zich hecht

Het eerste voorbeeld wordt tegenwoordig het meeste gebruikt, namelijk de vloerverwarming in combinatie met een zwevende dekvloer. Er is niet per definitie een betere methode, want alles hangt af van het type vloer dat in huis ligt. Ook een hechtende vloer kan prima gecombineerd worden met vloerverwarming. De warmtebuizen worden dan geïnstalleerd op de constructievloer, waarna deze in de dekvloer worden verwerkt.

Bij een zwevende dekvloer wordt er gebruik gemaakt van speciaal isolatiefolie. Dit folie komt in zijn geheel over de constructievloer te liggen, zodat er geen lucht tussendoor kan glippen. Bovenop dit isolatiefolie komen de krimpnetten van het natbouw systeem van de vloerverwarming.

Isolatieplaten voor onder de vloer

Er zijn vier onderdelen die de totale prijs bepalen.

 • Materiaalkosten: Bij de isolatie van je vloer worden verschillende materialen gebruikt. Een bekend voorbeeld hiervan is PUR, maar ook isolatieplaten zoals glasvezelplaten. De materiaalkosten bepalen voor 50% de totaalprijs. Er is binnen deze kostenpost ruimte voor onderhandelingen met het bedrijf die de klus krijgt.
 • Arbeidskosten: Een goede 40% van de totaalprijs voor vloerisolatie is afkomstig uit de arbeidskosten. De prijzen binnen deze kostenpost kunnen ook weer per bedrijf verschillen.
 • Afvoerkosten: Onder afvoerkosten wordt alles verstaan dat na de afronding van de installatie weer wordt meegenomen door het bedrijf. Denk daarbij aan puin, ongebruikte materialen of kapotte producten. En behelst ongeveer 7% van de totaalprijs voor vloerisolatie, terwijl je het prima zelf kunt regelen.
 • Voorrijkosten: De voorrijkosten staan voor de afstand die bedrijven rijden om bij jou thuis aan de slag te kunnen gaan. Over het algemeen bepaalt de totale afstand hoeveel er in rekening wordt gebracht. Het gaat maar om 5% van de totale prijs voor vloerisolatie, toch kan je er op besparen. Kijk daarom eerst rond voor geschikte bedrijven in de regio, dat scheelt in de voorrijkosten.

Prijsvoorbeelden

Ga je over op vloerisolatie, dan is het uiteraard handig om te weten wat de mogelijkheden zijn. Stel ook eerst een budget op, zodat je voor jezelf weet wat er kan. Als je een bedrijf in de arm neemt, dan mag je doorgaans rekening houden met kosten van €30 euro per m2.

Hieronder is in een tabel weergegeven per type woning wat de indicatieprijs is. Houd er rekening mee dat niet de gehele woonoppervlak wordt voorzien van vloerisolatie, omdat de meeste winst op de begane grond te behalen valt. En kun je zelf inschatten hoeveel vloerisolatie je gaat kosten.

Type woning Oppervlakte gemiddeld Prijsindicatie
Appartement 50 m2 €1500
2-onder-1 kap 65 m2 €1950
Vrijstaand 85 m2 €2550
Tussenwoning 55 m2 €1650

Waarom vloerisolatie?

Om goede vloerisolatie te kunnen garanderen, dient de kruipruimte onder de vloer een hoogte te hebben van tenminste 50 centimeter. Om er voor te zorgen dat de warmte die vloerverwarming afgeeft niet verloren gaat, is het belangrijk om de isolatie hiervan op orde te hebben. Mocht je dit niet doen, dan kan het zijn dat alsnog 20% van de warmte verloren gaat. Dit is buiten dat het de werking van je vloerverwarming beïnvloedt, ook nog eens een domper voor je energierekening. Om de tocht die vanuit de kruipruimte de vloer bereikt te stoppen, zal een laag van 30 centimeter isolerend materiaal onder het oppervlak worden gelegd. Onder de streep valt de totale oppervlakte om te isoleren vaak hoger uit dan gewild. Houd er dus rekening mee dat je bij een normaal huis nog extra kosten hebt, mocht je kruipruimte worden gevuld. Vraag de specialisten hiernaar bij het aanvragen van diverse offertes.

Isolatie onder bestaande houten vloer

Waar kan je de vloer isoleren?

Hoewel vloerisolatie onder de vloer het meest gebruikelijk is, kan isolatie ook boven de vloer vorm krijgen. Vloerisolatie onder de vloer heeft de beste werking, maar niet elke woning heeft een kruipruimte die daarvoor benodigd is, zoals je bijvoorbeeld ziet in flats of appartementencomplexen. In dat geval kan de bovenzijde van de vloer worden voorzien van speciale platen.

De voordelen

De grote voordelen van vloerisolatie zijn tussendoor al enigszins benoemd, maar we zetten ze nog eens kort op een rij.

 • Geen tocht meer, dus ook geen koude voeten.
 • Geen onnodig verlies van energie met betrekking tot stoken, dus dat betekent beter voor het milieu én voor de eigen portemonnee.
 • De temperatuur van de vloer gaat voelbaar omhoog met wel 4 graden, de combinatie met vloerverwarming zorgt ervoor dat beide elementen elkaar versterken.
 • Vloerisolatie zorgt er ook voor dat warmte (vooral bij appartementen het geval) of kou van beneden niet binnen kan dringen.
 • Minder verschil in luchtvochtigheid. Dit is een interessant voordeel voor mensen die voorheen snel verkouden werden of ziek geraakten. Verder is er minder sprake van een muffe lucht in huis.
 • Vloerisolatie beperkt de toevoer van ongedierte in je huis, zoals spinnen of muggen.

Mocht je toch nog een nadeel willen noemen van vloerisolatie, dan is het wel de prijs. In eerste instantie kunnen mensen flink aanhikken tegen de hoge prijs. Echter in combinatie met de genoemde voordelen is de investering er sneller uit dan je denkt. Je zult duidelijk verschil merken op je energierekening, maar vloerisolatie komt vooral ten goede aan de werking van vloerverwarming.

Warme vloer, blote voeten

Garantie op vloerisolatie

Het is mogelijk om garantie te krijgen op de isolatie van je vloer. Je kunt in eerste instantie bij het aanvragen van offertes al kijken naar bedrijven die zijn aangesloten bij VENIN. Dat staat voor de Vereniging van Erkende Na-isolatiebedrijven in Nederland. Als een bedrijf hierbij is aangesloten, dan krijg je altijd een garantiebewijs. Je kan rekenen op onder meer:

 • Een deugdelijk product.
 • Isolatie die voldoet aan de kwaliteitseisen die door VENIN gesteld zijn.
 • Uitsluiting van schimmel- en vochtplekken.
 • Een juiste werkwijze door het bedrijf.

De garantie die je krijgt bij een bedrijf aangesloten bij VENIN is 10 jaar geldig.

Zelf plaatsen én garantie?

Ben je uit kostenoverweging van plan om zelf aan de slag te gaan met vloerisolatie, dan zijn de regels rondom garantie anders. Het is zelfs zo dat wanneer je niet kiest voor een gespecialiseerd bedrijf, maar om het zelf te doen, je in zijn geheel geen recht meer hebt op elke vorm van garantie. Echter, isolatiemateriaal dat je zelf inkoopt is natuurlijk wel voorzien van garantie, afhankelijk van de speciaalzaak waar je dit koopt.

Offertes aanvragen bij isolatiebedrijven

Voor een betrouwbare aanleg van vloerisolatie kan je het beste in zee gaan met een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen al je zorgen uit handen nemen en hebben de kennis die vereist is voor optimale isolatie in huis. Om gunstige voorwaarden te creëren is het in ieder geval belangrijk dat je meerdere offertes aanvraagt. Zo kun je een goede keuze maken met het oog op de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatiebedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Zie ook www.belastingdienst.nl en www.rvo.nl.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten