Vloerverwarming infrezen

Veel woningeigenaren laten tegenwoordig vloerverwarming infrezen in hun huis. Het grote voordeel van frezen, ten opzichte van andere methoden, is dat het op deze manier in de bestaande bouw kan worden toegepast. Je hoeft daardoor dus niet de volledige vloer te renoveren om toch te kunnen genieten van het comfort dat vloerverwarming biedt.

Close up ingefreesde vloer
1) De vloer komt na het infrezen er zo uit te zien. Nu moeten alleen nog de (kunststof) PVC leidingen in de openingen gelegd worden.

Vloer is ingefreesd met PVC buizen
2) Een vloerverwarmingspecialist is klaar met zijn taken als het er zoals hierboven uitziet. De vloer is ingefreesd en de buizen voor warm water liggen in de sleuven. Water gedragen systemen worden altijd volgens een ‘slakkenhuis’ patroon gelegd zoals ook op de foto hierboven te zien is. De vloerverwarmingspecialist (of aannemer) laat meestal een vloerspecialist de vloer doen. Deze zal tijdens de volgende stap een cemendekvloer aanbrengen of de sleuven dichten met een flexibele lijm of speciaal middel zoals Uzin KR 417 (een dichtzetmassa op basis van epoxy).

Voordelen infrezen

Er zijn verschillende voordelen van het infrezen van vloerverwarming, welke onderscheidend zijn ten opzichte van de andere methoden van installatie.

 • Direct na de installatie kan de vloer afgewerkt worden, bijvoorbeeld met mooie tegels of laminaat.
 • Er is geen aanzienlijke verhoging van de vloer merkbaar.
 • Tijdens het frezen is geen sprake van stof in de binnenlucht, want stof dat vrijkomt wordt direct opgezogen.

Kostenopbouw

Er bestaan vier onderdelen die bepalen wat de kostprijs van vloerverwarming uiteindelijk zal zijn. Je hebt te maken met de aanschaf, het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf en het project zelf. Vooraf en tussentijds worden veel kosten gemaakt, die je in de toekomst normaal gesproken weer terug gaat verdienen. Welke kostenposten zijn dit betreffende infrezen?

 • Materiaalkosten: Bij het infrezen van de vloerverwarming bepalen de aanschaf en het gebruik van de verschillende materialen de uiteindelijke kostprijs. Er wordt gebruik gemaakt van leidingen, welke in een dekvloer van zandcement of anhydriet komen te liggen. De prijs wordt mede bepaald door het type verwarming (bij- of hoofdverwarming) en de daarbij behorende afstand tussen de waterbuizen. De materiaalkosten bepalen voor 48% de prijs van de vloerverwarming, dus goed onderhandelen en meerdere offertes opvragen kan lonend zijn.
 • Arbeidskosten: Deze post bepaalt voor circa 45% de totaalprijs voor vloerverwarming. Infrezen is een relatief snelle vorm om de vloerverwarming te leggen, dus je bent met deze optie relatief goedkoop uit.
 • Afvoerkosten: De afvoerkosten omvatten 5% van de totaalprijs. Hierbinnen vallen onder meer puin en ongebruikte materialen of producten (zoals radiatoren) en dergelijken. De afvoerkosten zijn te voorkomen door zelf het materiaal weg te brengen.
 • Voorrijkosten: Voorrijkosten worden vaak gerekend op basis van de afstand die een bedrijf moet overbruggen om je huis te bereiken. Om die 2% van de totaalprijs van vloerverwarming zo laag mogelijk te houden, kan je daarom het beste een gespecialiseerd bedrijf uit jouw regio vinden.

Wat kan de prijs nog meer beïnvloeden?

 • Kwantiteit: Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming van je huis, dan ga je relatief gezien meer leidingen gebruiken. Deze liggen dan dichter bij elkaar (zo een 10 cm h.o.h.), waardoor de warmte zich gelijkmatig kan verdelen over de vloer. Kies je voor bijverwarming, dan heb je minder leidingen nodig. Het volstaat dan om de leidingen verder uit elkaar te leggen, vaak circa 15 cm.
 • Kwaliteit: De kwaliteit kan een rol spelen, maar over het algemeen zijn de producten in deze sector van hoogstaand niveau. Om hier zeker van te zijn kan je een gespecialiseerd bedrijf de klus laten klaren, eentje die het liefst bij een branchevereniging is aangesloten.
 • Infrezen of vloer eruit halen: Je kunt in bestaande woningen ervoor kiezen om de vloer er volledig uit te halen, om zodoende ruimte te maken voor de aanleg van vloerverwarming. Dit is echter een dure optie, in de meeste gevallen wordt gekozen voor infrezen in de bestaande vloer. Dit kan tot enkele duizenden euro’s aan kosten besparen.
 • Extra opties infrezen: Een pompschakelaar is ideaal, want zo wordt alleen op momenten dat de vloerverwarming aan staat, ook daadwerkelijk water rondgepompt. Een bypass voorkomt overbelasting van je cv-ketel, dat is dus een duurzame investering voor zowel je cv-ketel als de vloerverwarming.

Prijsvoorbeelden vloerverwarming frezen

In onderstaande tabel is een indicatie gegeven van de kosten die zijn verbonden aan het infrezen van de vloerverwarming. Hierbij zijn de verschillende kosten voor hoofd- en bijverwarming te zien, waarbij je voor bijverwarming een kleinere oppervlakte kan voorzien van leidingen. Dit komt zoals aangegeven door de afstand tussen de leidingen, die in het geval van bijverwarming groter is. De groepen staan voor één leidinggroep. Elk volgende leidinggroep ligt los van de voorgaande om drukverlies te voorkomen en om zo de warmte gelijkmatiger te kunnen verdelen.

Hoofdverwarming Bijverwarming Groepen benodigd Indicatieprijs
Tot 20 m2 Tot 40 m2 2 €900
Tot 40 m2 Tot 80 m2 4 €1150
Tot 60 m2 Tot 120 m2 6 €1450
Tot 80 m2 Tot 160 m2 8 €1800
Tot 100 m2 Tot 200 m2 10 €2150

Voorbeeldsituaties

 • Goedkope optie: Je wilt een vloerverwarming laten infrezen als zijnde een bijverwarming? Dit kan bijvoorbeeld in de badkamer of slaapkamer. De leidingen mogen verder uit elkaar liggen, dus er is minder materiaal nodig. Met een moderne cv-ketel die naar behoren werkt, ben je met het infrezen van dit type vloerverwarming vrij goedkoop uit. Een gemiddelde ruimte als de badkmer is ongeveer 20 m2 en is bijverwarming voor extra comfort voldoende. Dit kost inclusief montage en materiaal ongeveer €800.
 • Luxe optie: Je bent van plan de complete woning te voorzien van vloerverwarming en wilt dat dit als hoofdverwarming van het huis gaat dienen? Een gemiddeld Nederlands huis heeft een oppervlak van 85 m2 en de leidingen dienen dichter tegen elkaar aan te liggen voor optimale geleiding van de warmte over de hele vloer. Inclusief montage en materiaal kost je dat dan ongeveer €1800.

Vloerverwarming onder een betonvloer
3) De vloerspecialist heeft een cementlaag en een toplaag aangebracht en is nu bezig met het egaliseren van de vloer. Op de foto hierboven gebruikt de specialist een vlindermachine om het cement goed te verdelen en ook om te egaliseren/schuren.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten