Terugverdientijd

Een investering in vloerverwarming is behoorlijk, maar je moet je bedenken dat het om een duurzame investering gaat. Je zet met een vloerverwarming namelijk een stap vooruit als het gaat om energieverbruik. Jaarlijks kan je dat behoorlijk veel opleveren. Nu is de vraag: wat is de terugverdientijd van vloerverwarming?

Vloerverwarming in vloer geplaatst

Hoe ga je besparen?

Vloerverwarming wordt tegenwoordig als vaste optie gegeven bij de bouw van een nieuw huis. Ook in de bestaande bouw is het echter goed mogelijk om vloerverwarming te laten installeren. Tegelijk met vloerverwarming wordt vaak ook geïnvesteerd in de isolatie van het huis. Minder tocht, minder vochtschade en betere isolatie, dat zorgt er natuurlijk voor dat de warmte in je huis beter behouden blijft.

Waarin ga je vooruit?

  • Stookkosten: Vooral bij vloerverwarming als hoofdverwarming van het huis ga je bezuinigen op de stookkosten, want je kiest ervoor om alle andere warmtebronnen te verwijderen. Dit betekent dat radiatoren verleden tijd zijn, terwijl een radiator normaal gesproken de meeste stookkosten maakt. Zeker de oudere radiatoren hebben een hogere temperatuurtoevoer nodig om op de gewenste temperatuur te komen.
  • Isolatie: Een goede isolatie zorgt er zoals gezegd voor dat de warmte in huis beter behouden blijft. Dankzij de goede isolering ontstaat tevens geen condens, terwijl dit bij radiatoren wel voor kan komen. Condens kan op termijn leiden tot schimmelvorming. Zo zorgt vloerverwarming voor een veel schonere warmteverspreiding en luchtcirculatie in huis.

Wat is de terugverdienperiode?

Gemiddeld genomen is de terugverdienperiode van vloerverwarming rond de 10 tot 15 jaar, afhankelijk van het systeem dat je kiest. Het type droogbouw is in aanschaf en installatie iets duurder dan droogbouw, maar in de toekomst is droogbouw het meest zuinige vloerverwarmingssysteem. Daarnaast is infrezen een voordeligere manier om de vloerverwarming in een bestaand huis te leggen, onder meer omdat je de vloer kunt behouden. Matten zijn duurder, maar door betere isolatie van het vloeroppervlak zullen deze in de toekomst energiezuiniger blijken dan de optie van infrezen.

Prijsindicaties

Om een indicatie te geven van het voordeel waar je jaarlijks van kunt profiteren, hebben we in onderstaande tabel de jaarlijkse besparingen genoteerd. De gasprijs per m3 is een gemiddelde. Door veranderingen in de belastingen kan de jaarlijkse besparing hoger of lager uitvallen dan in de tabel staat gegeven. Als de gasprijs stijgt ga je dus ook meer besparen.

Besparing m3 gas Gasprijs per m3 Jaarlijkse besparing
200 €1 €200

Als je dus de totale kosten die je moet maken deelt door wat je per jaar gaat besparen kom je op de terugverdientijd uit. Deze ligt dus vaak tussen de 10 en 15 jaar. Kijk ook op pagina vloerverwarming prijs.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten