De werking van vloerverwarming

Het verwarmen van een huis of afzonderlijke kamers gebeurt met vloerverwarming bijna op dezelfde manier als verwarmen met radiatoren. Er bestaan 2 systemen, namelijk een welke water rond pompt (zoals in het geval met radiatoren) of een die op elektriciteit werkt. In een notendop werkt vloerverwarming dus zo:

  1. De bewoner kiest de gewenste temperatuur in huis (en/of afzonderlijk per kamer).
  2. De cv-ketel gaat aan de slag en verwarmt water of het elektrisch component begint warm te worden.
  3. Warm water wordt door de buizen gepompt of de elektrische kabels worden warm.
  4. Zodra de buizen of kabels in de vloer op temperatuur zijn (gewenst is 45 graden Celsius of 38 graden Celsius bij een parketvloer) wordt de warmte gelijkmatig binnen de kamer(s) verdeeld.
  5. De thermometer houdt de temperatuur in de gaten en zorgt dat de warmte op peil blijft.

Werking slakkenhuis systeem vloerverwarming
Dit legpatroon noemen ze ‘slakkenhuis’ en wordt standaard gebruikt bij watergedragen vloerverwarming. Op deze manier kan de kamer namelijk gelijkmatig verwarmd worden omdat warm en afgekoeld water langs elkaar heen lopen i.p.v. dat het aan de ene kant van de kamer warm binnen komt, ondertussen afkoelt en aan de andere kant koud terug naar de warmtewisselaar gaat. Dat laatste wordt ook wel een meander patroon genoemd en is alleen geschikt voor elektrische vloerverwarming.

Net als een normale verwarming

Het eerste gedeelte van de vloerverwarming werkt eigenlijk net als een normale verwarming. Met een thermostaat stel je de gewenste warmte van de vloerverwarming in. Vervolgens gaat de cv-ketel aan het werk. Deze warmt het water op tot de gewenste temperatuur. Vervolgens gaat de pomp aan het werk en zorgt ervoor dat het warme water naar de vloerverwarming wordt toe gepompt. Tot dusver is het allemaal heel normaal, na dit punt komt het specifieke gedeelte van de vloerverwarming.

De specifieke werking

Het water dat naar de vloerverwarming is toe gepompt wordt met de verdeler rondgepompt door het buizensysteem. Hierbij gaat het water met de gewenste temperatuur continu door de buizen heen stromen. Met een thermometer wordt bepaald of het water van de vloerverwarming nog op de juiste temperatuur staat.

Speciale kenmerken

Een vloerverwarming heeft speciale kenmerken waardoor deze zich onderscheidt van de normale verwarming met radiatoren.

  • Niet gelijk naar de maximale stand. Daar waar je een normale verwarming gelijk op een hoge stand kan draaien is dit met een vloerverwarming niet mogelijk. Je zal deze geleidelijk aan op temperatuur moeten brengen. Dit heeft als reden dat de vloer waar de vloerverwarming onder zit moet acclimatiseren aan de nieuwe temperatuur.
  • Lage temperatuur verwarming. Een vloerverwarming heeft een veel lagere temperatuur. De temperatuur ligt rond de 45 graden Celsius. Daarom stook je op den duur aanmerkelijk minder.
  • Elektrisch verwarmen is mogelijk. Je kan je huis verwarmen met elektrische krimpmatten. Dit is een systeem waarbij geen waterleiding nodig is. Je steekt simpelweg een stekker in het stopcontact.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten