Vloerverwarming onder parket

Vloerverwarming is niet altijd een goede combinatie met een parketvloer. Een houten vloer wil nogal uitzetten en krimpen door temperatuurverschillen. We hebben het hier over het zogeheten 'werken' van de vloer. De ene vloer (houtsoort) is hier gevoeliger voor dan andere. Je zal dus goed moeten informeren bij de parkethandelaar of jouw parketvloer wel geschikt is voor vloerverwarming. Die bestaan namelijk wel.

Vloerverwarming parket
Op de foto hierboven is te zien hoe de vloerverwarming onder het parket komt te liggen. Let er wel op dat niet alle soorten parket geschikt zijn. Vraag de specialist om advies!

Wel geschikt

Wanneer je een parketvloer laat leggen krijg je altijd de keuze uit meerdere houtsoorten. Je moet kijken hoe een bepaalde houtsoort reageert op vocht. Is de houtsoort niet vochtgevoelig, dan is deze geschikt voor vloerverwarming. Vloeren die geschikt zijn, zijn onder andere eiken, maar ook merbau en teak. Deze vloeren zullen weinig last hebben van vocht en de warmte goed geleiden.

Niet geschikt

Er zijn ook houttypes die niet geschikt zijn voor vloerverwarming. Dit zijn houtsoorten waar je sowieso al voor wordt gewaarschuwd omdat je moet oppassen met vocht in het hout. Je mag dan denken aan vloeren van beuken, maar ook aan vloeren van essen, robijn en maple. Ze zullen snel uitzetten onder invloed van vocht en kan jouw vloer daardoor krom trekken wanneer je de vloerverwarming aanzet.

Rustig opwarmen

De meeste vloeren van hout houden er niet van om heel snel te worden opgewarmd. Het is dan ook zeker aan te raden om een houten vloer rustig op te warmen. Eén stand omhoog draaien per twee dagen geeft je vloer de gelegenheid om te acclimatiseren. Zou je sneller je vloerverwarming opvoeren, dan ben je veel meer kwijt aan de stookkosten maar daarnaast zou zelfs de beste parketvloer nog krom kunnen gaan staan door de warmte.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten