Uitzetten

Bij veel huiseigenaren zijn er nogal wat vragen over vloerverwarming. We hebben in dit artikel het uitzetten van de vloerverwarming voor je onder de loep genomen.

  • Helemaal uitzetten of gedeeltelijk. Heb je een vloerverwarming, dan is je geadviseerd deze doorgaans niet helemaal uit te zetten wanneer het warm weer is. Feit is namelijk dat je – zeker in het voorjaar en najaar – zomaar een piek van koud weer kan verwachten. Wanneer op dat moment je vloerverwarming helemaal uitstaat het dagen kan duren voordat de vloer weer warm wordt. Daar heb je uiteraard geen vloerverwarming voor aangeschaft.
  • Uitzetten in de nacht. Een normale thermostaat stel je zo in dat deze in de nacht op een lage stand staat. De thermostaat voor een vloerverwarming kan je wellicht beter slechts één stand terug zetten in de nacht of op dezelfde stand laten staan. In de vroege ochtend over een koude vloer lopen is immers geen pretje.
  • Uitzetten uit besparing. Een vloerverwarming staat best wel vaak aan. Sommige mensen denken dat het verstandig is om de vloerverwarming uit te zetten in de zomer. Dit is echter een punt waar je je op kan verkijken. Wanneer je een vloer hebt waar de vloerverwarming niet onder aan staat zal deze alsnog de temperatuur van de buitenlucht aannemen. Dit is niet handig tijdens een hittegolf. Het zal je nauwelijks een besparing opleveren omdat je in dat geval een ventilator of airco moet gaan aanzetten. Een beter idee is het om de vloerverwarming een paar standen lager te zetten zodat het vanuit de vloer al koeler in je huis is. Op die manier heb je bijvoorbeeld een vloer van 10 tot 12 graden, dat in de zomer zorgt voor verkoeling zonder dat het al te veel energie kost.
  • Uitzetten bij een warmtepomp. Sommige mensen combineren een warmtepomp met de vloerverwarming. Het lauwwarme water dat uit de grond wordt opgepompt komt tot aan de warmtepomp op zolder. Onderweg wordt dan de vloerverwarming geactiveerd. Het spreekt voor zich dat in dit geval de vloerverwarming niet eens kan worden uitgezet in de zomer. Voordeel is wel dat je de temperatuur enigszins kan regelen.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten