Gietvloer i.c.m. vloerverwarming

Al eens gehoord van een gietvloer? Dit is een relatief nieuw type vloer die uitstekend is te combineren met vloerverwarming. Kies je er tegenwoordig voor om een nieuw huis te bouwen, dan krijg je standaard de vraag of je ook vloerverwarming wilt. Vloerverwarmingen worden in een dekvloer verwerkt, waarna ze worden bedekt in zandcement of anhydriet (een speciaal soort gips). De afwerkvloer die je over de vloerverwarming heen legt is heel belangrijk, want deze bepaalt deels de werking van de verwarming. Voorheen was tegelen een ideale combinatie met vloerverwarming, maar de gietvloer wint steeds meer aan populariteit.

Voorbeeld grijs gietvloer
Op de foto hierboven is te zien hoe een gietvloer er uiteindelijk uit kan komen te zien. Vloerverwarming is zeker mogelijk in combinatie met een gietvloer, zoals PU gietvloer, steentapijt of troffelvloer. Echter is vloerverwarming niet te combineren met een ‘epoxy gietvloer’.

De elementen van een gietvloer

Goede gietvloeren worden in verschillende lagen aangebracht. De lagen van de gietvloer zijn perfect voor de gelijkmatige verdeling van de warmte, afkomstig van de vloerverwarming en zorgen ze er tevens voor dat de vloer snel opgewarmd. Een gietvloer ziet er modern en strak uit en is een glanzende en harde ondergrond die perfect past in een hip huishouden. Ga je voor vloerverwarming in combinatie met een gietvloer, dan kan je genieten van alle prettige voordelen die vloerverwarming biedt.

De kostenopbouw van een gietvloer i.c.m. vloerverwarming

Een vloerverwarming kent altijd vier vaste onderdelen die de prijs bepalen. Los van de gietvloer zelf bepalen de volgende onderdelen de algemene prijs van vloerverwarming.

 • Materiaalkosten: Deze kostenpost omvat 48% van de totale prijs van vloerverwarming. Omdat de invloed zo groot is, kan je hier ook de beste besparing maken. Dit kan bijvoorbeeld door het materiaal bij dezelfde installateur te halen die ook je vloerverwarming gaat aanleggen.
 • Arbeidskosten: Staan voor de uren die werknemers van het bedrijf bezig zijn met de installatie en afwerking van de vloerverwarming.
 • Afvoerkosten: Dit behelst alle materialen die door het bedrijf weer mee terug worden genomen, waaronder puin en ander gebruikt materiaal. Je kunt ook zelf garant staan voor de afvoerkosten, door deze materialen en het puin zelf weg te brengen. De afvoerkosten bepalen 5% van de totaalprijs voor vloerverwarming.
 • Voorrijkosten: Deze kosten bepalen 2% van de uiteindelijke prijs. Niet elk bedrijf zal voorrijkosten in rekening brengen, maar de kans is aanwezig dat je er toch mee te maken krijgt. Dit zie je vaak bij bedrijven die niet uit dezelfde regio komen en langer moeten rijden voor de klus. Kies bij voorkeur dus voor een bedrijf uit de regio.

Voordelen

Er bestaan zowel voordelen aan een gietvloer, als aan vloerverwarming, maar ook de combinatie biedt voordelen. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Een gelijkmatige warmteverspreiding en betere luchtcirculatie.
 • De gietvloer geeft op de juiste manier warmte afkomstig uit de vloerverwarming door.
 • Veel verschillende mogelijkheden, past dus in zowat alle soorten interieuren.

Welke combinatie van gietvloer en verwarming is niet mogelijk?

Hoewel de meeste gietvloeren eigenlijk een perfecte combinatie vormen met vloerverwarming, komt niet elke gietvloer hiervoor in aanmerking. De epoxyvloer is het enige voorbeeld van een gietvloer die niet goed combineert met vloerverwarming. Dit komt omdat deze geen krimp- en uitzetspanningen kan verdragen, hetgeen bij een PU gietvloer wel het geval is. Het gevolg is dat er bij uitzetting en later inkrimping scheurtjes aan het oppervlak ontstaan. Meer over epoxyvloeren.

Wat is wel mogelijk?

Alle andere gietvloeren matchen perfect met vloerverwarming, vandaar ook dat ze niet alleen afzonderlijk populairder worden, maar in combinatie ook groeien in afzet. Enkele voorbeelden zijn:

 • Steentapijt: ook wel korrelvloer genoemd. Deze is een samengestelde vloer van duizenden kleine steentjes, verfijnd tegen elkaar gedrukt. De dikte van deze steentjes varieert tussen de 2 en 5 millimeter, waardoor de steentjes op een afstand niet opvallen.
 • Polyurethaan kunsthars (PU): dit type gietvloer is ten opzichte van de epoxyvloer een stuk elastischer, waardoor het uitzetting en inkrimping beter kan opvangen.
 • Woonbeton: dit is in principe een vreemde eend in de bijt als het gaat om gietvloeren. Het gaat hierbij namelijk om een combinatie van cement, bindmiddelen en additieven. Het bestaat uit twee of meer lagen.
 • Troffelvoer: deze gietvloer is krasbestendig en makkelijk te onderhouden. Het materiaal waar een troffelvloer uit bestaat is fijne korrels grind of kwarts. Je ziet deze ondergrond vooral in de badkamer of keuken, maar ook steeds vaker binnen het gehele interieur van een huis.

Voorbeeld grindvloer

De verschillende prijzen per m2

Voor de diverse bovengenoemde mogelijkheden van de gietvloer bestaan verschillende prijzen. In de tabel hieronder staat een prijsindicatie per m2 per type gietvloer.

Type gietvloer Prijs per m2
Steentapijt €30 tot €50
Polyurethaan (PU) €70 tot €110
Woonbeton €75 tot €120
Troffelvloer €60 tot €80

De prijzen van vloerverwarming

Wanneer je de gietvloer legt in combinatie met vloerverwarming, kan je verschillende keuzes maken die invloed hebben op de prijs. Zo hoeft een vloerverwarming niet overal te liggen, evenals de gietvloer. Voor de aanleg van vloerverwarming gelden de volgende prijzen:

Bijverwarming Hoofdverwarming Gemiddelde prijs
Tot 20 m2 Tot 10 m2 €750 - €850
Tot 40 m2 Tot 20 m2 €875 - €925
Tot 60 m2 Tot 30 m2 €1000 - €1075
Tot 80 m2 Tot 40 m2 €1100 - €1200
Tot 100 m2 Tot 50 m2 €1250 - €1375
Tot 120 m2 Tot 60 m2 €1450 - €1650
Tot 240 m2 Tot 120 m2 €2500

Epoxyvloer leggen

Factoren die de prijs van vloerverwarming beïnvloeden

 • Combinatie: wanneer je een gereduceerde prijs wilt betalen is het verstandig om bedrijven op te zoeken die zowel de vloerverwarming als de gietvloer kunnen leggen. Zo kan je besparen op de grootste kostenpost, namelijk die van het materiaal.
 • Hoofd- of bijverwarming: hoe groter en daardoor duurder het project is, hoe meer kans er bestaat dat bedrijven bereid zijn om te onderhandelen.

Offertes vergelijken

Vraag voor een combinatie van de vloerverwarming met een bovenliggende gietvloer altijd meerdere offertes aan. Ga daarbij op zoek naar bedrijven die beide onderdelen voor je kunnen installeren, waardoor je een beeld krijgt van de mogelijkheden en budgettaire elementen.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan gietvloerspecialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Bron:
- www.gietvloer-informatie.nl

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten