Gietvloer i.c.m. vloerverwarming

Al eens gehoord van een gietvloer? Dit is een relatief nieuw type vloer die uitstekend is te combineren met vloerverwarming. Kies je er tegenwoordig voor om een nieuw huis te bouwen, dan krijg je standaard de vraag of je ook een vloerverwarming wilt. Vloerverwarmingen worden in een dekvloer verwerkt, waarna ze worden bedekt in zandcement of anhydriet (een speciaal soort gips). De afwerkvloer die je over de vloerverwarming heen legt is heel belangrijk, want deze bepaalt deels de werking van de verwarming. Voorheen was tegelen een ideale combinatie met vloerverwarming, maar de gietvloer wint steeds meer aan populariteit.

Voorbeeld grijs gietvloer
Op de foto hierboven is te zien hoe een gietvloer er uiteindelijk uit kan komen te zien. Vloerverwarming is zeker mogelijk in combinatie met een gietvloer, zoals PU gietvloer, steentapijt of troffelvloer. Echter is vloerverwarming niet te combineren met een ‘epoxy gietvloer’.

De elementen van een gietvloer

Goede gietvloeren worden in verschillende lagen aangebracht. Deze dunne lagen van de gietvloer zijn perfect voor de gelijkmatige verdeling van warmte, afkomstig van de vloerverwarming. De dunne laag zorgt er tevens voor dat de vloer snel opgewarmd zal zijn als de vloerverwarming aan staat. Een gietvloer ziet er modern en strak uit, het een glanzende en harde ondergrond die perfect past in een hip huishouden. Ga je voor vloerverwarming in combinatie met de gietvloer, dan kan je genieten van alle prettige voordelen die vloerverwarming biedt.

De kostenopbouw van een gietvloer en vloerverwarming

Een vloerverwarming kent altijd vier vaste onderdelen die de prijs bepalen. Los van de gietvloer bepalen de volgende onderdelen de algemene prijs van vloerverwarming.

 • Materiaalkosten: Deze kostenpost omvat 48% van de totale prijs van vloerverwarming. Omdat de invloed zo groot is, kan je hier ook de beste besparing maken. Dit kan bijvoorbeeld door het materiaal bij dezelfde installateur te halen die ook je vloerverwarming gaat verzorgen.
 • Arbeidskosten: De uren die werknemers van het bedrijf bezig zijn met de installatie en afwerking van de vloer en verwarming. Door verschillende offertes aan te vragen kan je de juiste prijs afdwingen voor het project.
 • Afvoerkosten: Dit behelst alle materialen die door het bedrijf weer mee terug worden genomen, waaronder puin en ander gebruikt materiaal. Je kunt ook zelf garant staan voor de afvoerkosten, door deze materialen en het puin zelf weg te brengen. Afvoerkosten bepalen 5% van de totaalprijs voor vloerverwarming.
 • Voorrijkosten: Deze kosten bepalen 2% van de uiteindelijke prijs. Niet elk bedrijf zal voorrijkosten in rekening brengen, maar de kans is aanwezig dat je er toch mee te maken krijgt. Dit zie je vaak bij bedrijven die niet uit dezelfde regio komen en langer moeten rijden voor de klus. Kies bij voorkeur dus voor een bedrijf uit de regio.

Voordelen

Er bestaan zowel voordelen aan een gietvloer, als aan vloerverwarming, maar ook de combinatie biedt voordelen. Dit zijn enkele voorbeelden hiervan:

 • Een gelijkmatige temperatuurverspreiding en betere luchtcirculatie
 • De gietvloer geleid op de juiste manier warmte afkomstig uit de vloerverwarming
 • Veel verschillende mogelijkheden

Welke combinatie van gietvloer en verwarming is niet mogelijk?

Hoewel de meeste gietvloeren eigenlijk een perfecte combinatie vormen met vloerverwarming, komt niet elke gietvloer hiervoor in aanmerking. De epoxyvloer is het enige voorbeeld van een gietvloer die niet goed combineert met vloerverwarming. Dit komt omdat de epoxyvloer geen krimp- en uitzetspanningen kan verdragen, hetgeen bij vloerverwarming wel het geval is. Het gevolg is dat er bij uitzetting en later inkrimping scheurtjes aan het oppervlak ontstaan. Meer over epoxyvloeren.

Wat is wel mogelijk?

Alle andere gietvloeren matchen perfect met vloerverwarming, vandaar ook dat ze beide afzonderlijk niet alleen populairder worden, maar in combinatie ook groeien in afzet. De volgende voorbeelden bieden mogelijkheden voor de combinatie van een gietvloer en vloerverwarming.

 • Steentapijt; ook wel korrelvloer genoemd. Deze is een samengestelde vloer van miljoenen kleine steentjes, nu verfijnd tegen elkaar gedrukt. De dikte van deze steentjes varieert tussen de 2 en 5 millimeter, waardoor het voor het blote oog niet is te zien.
 • Polyurethaan kunsthars (PU); Dit type gietvloer is ten opzichte van de epoxyvloer een stuk elastischer, waardoor het uitzetting en inkrimping beter kan opvangen. Het gaat daarnaast opnieuw om miljoenen zeer kleine steentjes die op elkaar zijn gelijmd, met elk een dikte van 2 of 3 millimeter.
 • Woonbeton; dit is in principe een vreemde eend in de bijt als het gaat om gietvloeren. Het gaat hierbij namelijk om een combinatie van cement, bindmiddelen en toeslagstoffen. Het bestaat uit twee of meer lagen.
 • Troffelvoer; deze gietvloer is krasbestendig en makkelijk te onderhouden. Het materiaal van de troffelvloer zijn fijne korrels grind of kwarts. Je ziet deze gietvloeren ondergrond vooral in de badkamer of keuken, maar ook steeds vaker binnen het gehele interieur van een huis.

Voorbeeld grindvloer

De verschillende prijzen per m2

Voor de diverse bovengenoemde mogelijkheden van de gietvloer bestaan verschillende prijzen. In de tabel hieronder staat een prijsindicatie per type gietvloer. Prijzen zijn per vierkante meter. Alleen de combinatiemogelijkheden met een vloerverwarming zijn meegenomen in de grafiek.

Steentapijt €30 euro tot €50 euro
Polyurethaan €70 euro tot €110 euro
Woonbeton €75 euro tot €120 euro
Troffelvloer €60 euro tot €80 euro

De prijzen van een vloerverwarming

Wanneer je de gietvloer legt in combinatie met een vloerverwarming, kan je verschillende keuzes maken die invloed hebben op de prijs. Zo hoeft een vloerverwarming niet overal te liggen, evenals de gietvloer. Voor de aanleg van een vloerverwarming gelden de volgende prijzen:

Bijverwarming Hoofdverwarming Gemiddelde prijs indicatie
Tot 20 m2 Tot 10 m2 €750 - €850 euro
Tot 40 m2 Tot 20 m2 €875 - €925 euro
Tot 60 m2 Tot 30 m2 €1000 - €1075 euro
Tot 80 m2 Tot 40 m2 €1100 - €1200 euro
Tot 100 m2 Tot 50 m2 €1250 - €1375 euro
Tot 120 m2 Tot 60 m2 €1450 - €1650 euro
Tot 240 m2 Tot 120 m2 €2500 euro

Epoxyvloer leggen

Factoren die de prijs kunnen beïnvloeden

 • Combinatie: Wanneer je een gereduceerde prijs wilt betalen is het verstandig om bedrijven op te zoeken die zowel de vloerverwarming als een gietvloer kunnen leggen. Zo kan je besparen op de grootste kostenpost, namelijk die van het materiaal.
 • Hoofd- of bijverwarming: Hoe groter het project is, hoe meer kans er bestaat dat bedrijven bereid zijn om te onderhandelen.

Offertes vergelijken

Vraag voor een combinatie van de vloerverwarming met een bovenliggende gietvloer altijd meerdere offertes aan. Ga daarbij op zoek naar bedrijven die beide onderdelen voor je kunnen installeren, waardoor je een beeld krijgt van de mogelijkheden en budgettaire elementen.

Een gietvloer in combinatie met vloerverwarming zal het comfort en je leefklimaat in huis drastisch verbeteren!

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan vloerverwarming leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Bron:
- www.gietvloer-informatie.nl

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk offertes van specialisten