Vloerverwarming voor garage

Vloerverwarming kan op allerlei plekken in huis worden gelegd. Het zorgt voor een comfortabel en gezond leefklimaat, waarbij je dankzij goede isolatie tevens kan besparen op je energieverbruik. Een plek waar je waarschijnlijk geen rekening mee had gehouden, maar die wel zeer prettig is, is de garage. In dit artikel bespreken we de kosten en voordelen van vloerverwarming in de garage.

Voordeel van isolatie

De garage is doorgaans niet de warmste plek in huis. Dat is op zich niet zo vreemd, want de garage is vaak minder goed geïsoleerd dan de voornaamste plekken van je huis. Eén van de grootste voordelen van vloerverwarming is de mogelijkheid om dit optimaal te isoleren. Daardoor krijg je én een warmere garage én er gaat minder verloren aan stookkosten. Je hoeft je garage bij wijze van ook niet meer op te warmen met een oud kacheltje, die daarbij ongezonde warme lucht afstoot.

Een overzicht van de gevolgen en mogelijkheden van vloerverwarming in de garage:

  • Een aangename temperatuur in de hele garage. Radiatoren verwarmen alleen aan de zijkanten, terwijl vloerverwarming de warmte gelijkmatig over de ruimte verdeelt.
  • Kan als enige verwarming worden gebruikt, los van de centrale verwarming. Een koppeling met de cv-ketel is bij elektrische vloerverwarming niet mogelijk (en niet nodig).
  • Kan worden geïnstalleerd als bij- of hoofdverwarming. Vaak kiezen mensen voor bijverwarming, omdat de garage meestal een losstaande ruimte van het huis is (en is tevens goedkoper).

De kostenopbouw

Besluit je vloerverwarming aan te leggen in de garage, dan zal je wel rekening moeten houden met diverse factoren die de prijs bepalen. De vier posten zijn de volgende:

  • Materiaalkosten: Bepalen 48% van de prijs, dus er is veel ruimte voor besparing. Vraag daarom voldoende offertes aan en vergelijk de mogelijkheden.
  • Arbeidskosten: Bedrijven hanteren verschillende uurtarieven binnen deze kostenpost. Omdat het om 45% van de algehele prijs van vloerverwarming gaat, is het een goede optie om geld op te besparen. Waar je aan kunt denken is om het materiaal voor de vloerverwarming aan te schaffen bij het bedrijf die deze ook voor je gaat installeren. Vaak is er dan ook nog ruimte voor onderhandeling.
  • Afvoerkosten: Na de klus nemen bedrijven vaak alle rommel die is achtergebleven weer mee. Puin, eventuele oude radiatoren uit de garage of ongebruikt materiaal. Je kan deze 5% van de totaalprijs besparen door zelf de afvoer uit te voeren.
  • Voorrijkosten: Zitten vaak bij de arbeidskosten in, maar hebben betrekking op de afstand tussen het bedrijf en je huis. Hoe verder het bedrijf moet rijden om bij je thuis te komen voor de installatie, hoe groter de kans dat de voorrijkosten op de eindafrekening komen te staan. Vaak is het €0,20 euro per kilometer extra.

Prijsindicaties

Een aantal prijsvoorbeelden voor vloerverwarming in de garage vind je hierna:

Hoofdverwarming Bijverwarming Prijsindicatie
Tot 10 m2 Tot 20 m2 €800
Tot 20 m2 Tot 40 m2 €900
Tot 30 m2 Tot 80 m2 €1050

Offertes vergelijken

Wil je niet te duur uit zijn, dan kunnen we je aanraden om meerdere offertes op te vragen. Het is belangrijk om daarbij de vier belangrijkste kostenposten, zoals eerder beschreven, in de gaten te houden. Op vooral de eerste twee posten kan je bezuinigen door meerdere offertes naast elkaar te leggen en te kiezen voor de beste deal.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan vloerverwarming leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten