Vloerverwarming in de nacht

Bij een normale verwarming is het zo dat je in de nacht de thermostaat standaard een paar graden terugdraait. Anders zou je verwarming de hele nacht door aanstaan terwijl dit helemaal niet nodig is. In de nacht slaap je immers, en dan is een koeler huis juist aangenaam. Bij een vloerverwarming is dit echter anders geregeld. We hebben op een rijtje gezet waarom je jouw vloerverwarming in de nacht niet hoeft terug te draaien.

  • Lage temperatuur verwarming. Een vloerverwarming is een systeem dat een veel lagere temperatuur water nodig heeft dan een normaal cv systeem met radiatoren. Het is dan ook om die reden dat een vloerverwarming veel minder warmte afgeeft in je huis dan een normale radiator. Het verschil zal in de nacht niet eens opvallen wanneer je de thermostaat terug draait. Bovendien hebben veel huizen de vloerverwarming alleen in de woonkamer en op de rest van de benedenverdieping zitten. De warmte van de vloerverwarming stijgt doorgaans niet op naar de bovenverdieping.
  • Energiebesparing. Wanneer je een vloerverwarming aan gaat zetten komt daar even behoorlijk wat werk bij kijken. De cv installatie gaat in eerste instantie hard werken om de vloerverwarming op de gewenste temperatuur te krijgen. Ga je iedere nacht je thermostaat van je vloerverwarming terug draaien, dan bespaar je dus niet. In tegendeel, je verbruikt juist meer aardgas dan nodig.

De ideale temperatuur voor je vloerverwarming

Je mag wel stellen dat de ideale temperatuur van een vloerverwarming dag en nacht hetzelfde is. Je mag in dat geval uitgaan van een temperatuur van 30 graden Celsius op de thermostaat of een watertemperatuur van 45 graden Celsius (38 graden bij parket). Dit is een temperatuur die in de periode met koud weer het meest gebruikelijke is. Is het echter zomer of laat in het voorjaar, dan is een lagere temperatuur voor je vloerverwarming waarschijnlijk prettiger. Je zou dan zelfs kunnen overwegen om je vloerverwarming op de laagste stand te zetten waardoor je een koele vloer aan je voeten hebt.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan vloerverwarming leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten