Zonneboiler

Een zonneboiler is een collector die je thuis op het dak kunt laten zetten. De intentie van het gebruik van een zonneboiler is om te besparen op de energiekosten. Met een goede zonneboiler kan je zelfs tot wel 50% besparen op de kosten voor gas. En is vloerverwarming (watergedragen) bovendien aan te sluiten op een zonneboiler voor nog meer energiebesparing en wooncomfort.

Zonneboiler naast dakraam

Kostenopbouw voor de aanschaf van een zonneboiler

Hoe ziet de kostenopbouw voor de aanschaf eruit? De kosten bestaan uit:

  • Installatiekosten: De installatie van een zonneboiler bepaalt voor ongeveer 40% de totaalprijs die je neerlegt voor het product.
  • Aanschafprijs: De meeste kosten ben je kwijt voor de aanschaf van een zonneboiler, deze zijn ongeveer 50%.
  • Afvoerkosten: Eventueel materieel dat door het bedrijf weer wordt meegenomen, komt te staan onder de afvoerkosten. Je kan hier op besparen, door zaken als puin of losse onderdelen zelf op te ruimen. Het gaat bij de afvoerkosten echter om een relatief kleine post binnen de totale prijs, slechts om 5%.
  • Voorrijkosten: De voorrijkosten worden niet altijd meer berekend aan de klant, maar worden vaak meegenomen binnen de installatiekosten waarbij arbeid en uren ook een rol speelt. Of een bedrijf voorrijkosten in rekening brengt, hangt onder meer af van de afstand die medewerkers van het bedrijf moeten afleggen om bij je thuis te komen. Is dit meer dan 30 kilometer, dan vraagt het bedrijf om een vergoeding.

Andere factoren die invloed uitoefenen op de prijs

  • Kwaliteit: Er bestaan talloze zonneboilers, afkomstig uit de hele wereld. Ook uit Nederland. Wil je een beetje op de hoogte blijven van de laatste innovaties, dan kan je het beste rondkijken op internet. Zo weet je ook wat voor kwaliteit zonneboiler je op je dak krijgt.
  • Verschillende onderdelen: De zonneboiler is niet één product, maar een combinatie van meerdere onderdelen. Binnen de prijs worden al deze onderdelen op waarde geschat. Je hebt te maken met collectoren, pompen, leidingen, sensoren en nog veel meer. Dit sluit aan op de algemene uitleg onder het punt ‘kwaliteit’.
  • Woonsituatie: De prijs voor een zonneboiler is ook afhankelijk van je woonsituatie en huishoudsamenstelling. Woon je in een vrijstaand huis, rijtjeshuis of 2-onder-1 kap? Er zijn verschillende prijzen voor elk type woning en soort huishouden. Het type dak is ook van belang, omdat de afstanden die de energie moet overbruggen naar de leidingen materiaalbepalend zijn.

Tekening van een zonneboiler systeem

De prijs van een zonneboiler

De kostprijs van een zonneboiler zelf is grotendeels afhankelijk van twee elementen: het aantal collectoren en de inhoud van het voorraadvat. In onderstaande tabel zie je de prijsindicaties voor verschillende typen zonneboilers.

Soort zonneboiler Gemiddelde prijs Jaarlijkse besparing
1 collector + 100 liter boiler €2250 €60
2 collectors + 100 liter boiler €3000 €80
2 collectors + 200 liter boiler €3400 €140
3 collectors + 300 liter boiler €5250 €250

Subsidies 2021 en BTW voordeel

Omdat zonneboilers een duurzaam product zijn en innovaties en ontwikkelingen die ten goede komen aan het milieu worden toegejuicht, kan je verschillende soorten zonneboilers aankopen met subsidie en BTW voordeel. Tot 2015 kon je zonneboilers laten installeren voor 6% BTW. Omdat installatie een grote kostenpost is in de totaalprijs van de aanschaf, was dit een interessante mogelijkheid. Op dit moment valt de zonneboiler onder de ISDE subsidieregeling.

Groene subsidies worden eens in de zoveel tijd gegeven, waarbij gemeentes geld kunnen vrijmaken. Momenteel bestaan er in slechts een aantal gemeentes subsidieregelingen op de aanschaf van een zonneboiler. Hoewel de meeste gemeentes geen subsidies meer geven op de aanschaf, kan je wel tegen een interessante rente lenen. Zie www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer en www.energiebespaarlening.nl.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan leveranciers van zonneboilers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Bronnen:
- www.zonneboiler-info.nl/kosten
- www.belastingdienst.nl/btw
- www.rvo.nl/isde

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten