Lekkages

De aanleg van vloerverwarming wordt bijna altijd vakkundig door de leverancier gedaan. Toch kan het voorkomen dat een vloerverwarming begint te lekken. We hebben een aantal tips bij een lekkende vloerverwarming voor je op een rijtje gezet.

  • Hoe herken je een lekkende vloerverwarming? Een vloerverwarming zit altijd onder de vloer verwerkt. Daardoor zal je niet direct zien dat er een lek is. Je herkent het euvel wel wanneer er bijvoorbeeld een plotselinge wegval van de druk in je cv-ketel is. De druk valt weg doordat er water lekt uit je verwarming. Het is zaak om snel in te grijpen, zelfs wanneer het nog zomer is en je de vloerverwarming niet direct nodig hebt. De lekkende vloerverwarmingsbuis zal anders schade gaan aanrichten aan de ondervloer en aan de vloerbedekking.
  • Tijdig onderhoud voorkomt lekkage. Een vloerverwarming is een systeem dat vakkundig moet worden aangelegd. Daarnaast is het ook zaak dat het tijdig wordt onderhouden. Hiervoor kan je een installateur laten langskomen die jouw vloerverwarming op alle kwetsbare punten controleert en zo nodig repareert. Hierdoor voorkom je dat er bijvoorbeeld opeens een te hoge druk in een van de leidingen komt te staan waardoor deze zal springen. De installateur zal ook een thermografische check uitvoeren. Hiermee kijkt hij op welke plekken er een overdruk aan het ontstaan is. Daar zit dan waarschijnlijk een blokkade in de leidingen. Deze zal de installateur met zo min mogelijk schade aan de bovenvloer repareren.
  • Thermografisch onderzoek bij reparatie. Een defecte vloerverwarming is de nachtmerrie van iedere woningeigenaar. De bovenvloer zit immers doorgaans klinkvast zodat deze niet gemakkelijk kan worden weggebroken. Het is om die reden dat de installateur met een speciaal apparaat een thermografisch onderzoek zal uitvoeren. Hierdoor kan hij direct zien op welke plek de vloerverwarming defect of gesprongen is. Er hoeft dan maar een klein deel van de totale vloer worden opengebroken om de reparatie uit te voeren.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten