Ondervloer kiezen

De meeste recente woningen zijn voorzien van een redelijk gladde betonnen vloer. Dit is de perfecte ondergrond voor een ondervloer en een vaste vloerbedekking i.c.m. vloerverwarming. Oudere woningen hebben soms een grindbeton ondervloer. Dit is een heel onregelmatige ondervloer die eerst glad moet worden getrokken voordat er een toplaag op komt. Doe je dit niet, dan zal het resultaat altijd ongelijk blijven. Het is dan ook zaak om met cement een dergelijke vloer eerst te laten egaliseren.

Een houten ondervloer

Er zijn echter ook woningen die een houten ondervloer hebben. Dit zijn doorgaans de huizen die vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd. In die tijd was beton schaars waardoor er veel gebruik van hout werd gemaakt. Ga je hier een parketvloer of een laminaat vloer op aanleggen, dan zullen de planken waarschijnlijk moeten worden vastgeschroefd aan de ondervloer om te voorkomen dat de vloerdelen gaan kraken tijdens het belopen. Je kan er uiteraard wel een folielaag onder leggen als een soort vloerisolatie. Een extra laag spaanplaat die tussen de ondervloer en de bovenvloer wordt aangelegd wil ook nogal eens helpen om gekraak en gepiep te voorkomen.

Een vloer in een vochtige ruimte

Ook in een vochtige ruimte zoals een badkamer, toilet of keuken, is vloerverwarming een aanwinst. De ondervloer moet dan echter wel worden aangepast aan deze situatie. Er wordt in dat geval een bewapeningsnet aangelegd. Dit zorgt ervoor dat vocht niet zomaar bij de betonnen of houten ondervloer kan komen wanneer het door de vloerbedekking heen trekt.

Een vloer in een gehorig huis

Huizen die na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd zijn doorgaans zodanig gebouwd dat ze behoorlijk gehorig zijn. Er is gebruik gemaakt van hout of er is een heel dunne laag beton gebruikt voor de ondervloer waardoor deze als een klankkast fungeert. Het is in die gevallen goed om een geluiddempende ondervloer aan te leggen en kan wel 10 decibel schelen.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan vloerverwarming leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten