Ontluchting

De radiatoren of de waterleidingen van de vloerverwarming ontluchten klinkt als een heel specialistisch werkje waar je een monteur voor nodig hebt. De enige mogelijkheid om een monteur in te huren voor deze klus is een combinatie met een onderhoudsbeurt. Je kan in dat geval vragen of de monteur de leidingen voor je wil ontluchten. In de meeste gevallen zal hij of zij ook meerkosten berekenen omdat het onderhoud van je cv-ketel langer duurt dan de bedoeling was. Je kan echter zelf de leidingen ontluchten.

Stappenplan voor het ontluchten

 1. Zet eerst alle radiatoren voluit aan of de vloerverwarming
  Er moet genoeg warm water in de buizen zitten voordat je gaat ontluchten.
 2. Sluit alles af
  Sluit alle radiatoren of onderdelen van je vloerverwarming af, op één deel na.
 3. Neem de ontluchtingssleutel
  Bij radiatoren hoort een ontluchtingssleutel. Deze is speciaal bedoeld voor een ventiel dat op iedere radiator zit. Bij vloerverwarming doe je dit op de besturingsunit (bevindt zich vaak onder de trap).
 4. Het ontluchten zelf
  Begin bovenaan in je huis en ga van daar door naar beneden toe met de ontluchtingssleutel. Draai nu het ventiel open en houd een droge doek bij de hand. Eerst hoor je een sissend geluid. Het is de radiator die ontlucht. Na het ontluchten komt er heet water uit de radiator gelopen. Dit is het moment om het ontluchtingsventiel weer dicht te draaien. Het doekje dient om je handen te beschermen tegen het hete water en om het vocht op te vangen.
 5. Controleer de waterdruk in je ketel
  Nu komt de stap waarbij je de waterdruk in je ketel moet gaan controleren. Is deze te laag, dan zal je deze moeten aanvullen voor het beste resultaat. Dit is eveneens een klus die je prima zelf kan uitvoeren. Wordt dit toch te lastig, dan kan je dit door de onderhoudsmonteur laten uitvoeren.
 6. Zet de radiatoren en de vloerverwarming weer in de goede stand
  De vloerverwarming zou je normaliter langzaam weer moeten opbouwen, maar omdat de vloerverwarming nauwelijks de tijd had om af te koelen zal dit niet nodig zijn.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten