De juiste temperatuur instellen

Het goed functioneren van vloerverwarming hangt af van de temperatuur waarop deze staat ingesteld. Een vloerverwarming zal niet in alle gevallen een even hoge temperatuur nodig hebben om een behaaglijke warme vloer te geven. We hebben gekeken naar de factoren die bepalen op welke temperatuur een vloerverwarming moet worden ingesteld.

Voorbeeld van een thermostaat

  • Hoe warm is het buiten? Hoe hoog de thermostaat van je vloerverwarming moet worden ingesteld hangt voor een groot gedeelte af van de buitentemperatuur. Het is onlogisch om te denken dat een vloerverwarming in de zomermaanden helemaal uit moet staan. Je kan er namelijk voor kiezen om koelte in je huis te krijgen via je voeten en laat je het systeem dus aanstaan. Dit is een snelle manier om verkoeling te krijgen op een warme zomerse dag. Je kan in dat geval een lage temperatuur tussen de 10 en 15 graden Celsius instellen op de thermostaat.
  • Welk type vloerbedekking heb je in je huis? Iedere vloerbedekking geleidt de warmte van de vloerverwarming op zijn eigen manier. Een vloer met plavuizen zal meer warmte van onderaf nodig hebben om op temperatuur te komen. Eenmaal op temperatuur zal deze vloer weer op een lagere stand moeten worden verwarmd voor het blijvende resultaat. Een houten vloer daarentegen is een uitstekende geleider van warmte. Hierdoor zal de vloerverwarming niet op een al te hoge stand hoeven te staan, zelfs niet in de winterperiode.
  • Langzaam opvoeren. Hoe warm een vloerverwarming moet zijn is eigenlijk voor iedereen verschillend. Het is dan ook aan te raden om de temperatuur van een vloerverwarming langzaam op te voeren. Op deze manier kan je rustig kijken of een bepaalde temperatuur comfortabel voelt aan de voeten en of de rest van de kamer goed genoeg wordt verwarmd. Een vloerverwarming kan in alle gevallen beter iets te koel dan iets te warm staan. Een te warme vloerverwarming zorgt ervoor dat een woning broeierig aanvoelt.

Twijfel je bij deze punten aan de temperatuur van je vloerverwarming, houd in dat geval een standaardwaarde voor de watertemperatuur van het systeem van 45 graden Celsius aan (heb je parket, dan 38 graden Celsius). Omgerekend is dat ongeveer 30 graden Celsius op de thermostaat en is dat een temperatuur die aangenaam voelt aan de voeten. Daarnaast zorgt deze temperatuur voor een gezond binnenklimaat.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan vloerverwarming leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten