De geschiedenis van vloerverwarming

De Romeinen worden door velen aangewezen voor de invoering van de eerste vloerverwarmingstechnieken, alhoewel recent archeologisch bewijs aantoont dat de praktijk is ontstaan ergens in Zuid-Azië.

De geschiedenis van vloerverwarming gaat terug tot zo een 6000 jaar voor Christus.

Ouderwetse vloerverwarming
De foto hierboven bewijst dat ook in de oudheden ‘primitieve’ vloerverwarming systemen toegepast werden. De lege/holle ruimtes (vergelijkbaar met een kruipruimte) onder de vloeren van bijv. badhuizen en paleizen werden opgewarmd door de hitte van ovens welke door slaven werden aangewoekerd. Je ziet dat de vloer zelf door de jaren heen verdwenen is maar de steunpilaren waarop het ruste nog overeind gebleven is. Deze foto is gemaakt in Kourion, Limassol in Cyprus.

Indus Vallei

De Indus Vallei was de thuisbasis voor 4 oude stedelijke beschavingen van China, Egypte, Mesopotamië en India. Tot de jaren 1920 waren het grootste deel van de ruïnes niet opgegraven.

Het archeologisch bewijs suggereert dat vloerverwarming uitgevonden kon zijn door een van deze grote culturen en doorgegeven aan de Romeinen dankzij het drijven van handel.

De Romeinen en vloerverwarming

Uit stukken en bewijzen blijkt dat de Romeinen de techniek van vloerverwarming overal in het rijk toepasten. Zij maakten een systeem van netwerken onder de vloeren waar hete lucht doorheen stroomde. Dit zorgde ervoor dat de vloeren en muren verwarmd werden. Echter was vloerverwarming alleen weggelegd voor de rijken omdat slaven nodig waren om het vuur in de ovens voortdurend aan te woekeren.

Hedendaagse vloerverwarming

Met de komst van de centrale verwarming was het niet echt nodig om vloerverwarming toe te passen. Echter bleek dat het gebruik van radiatoren helemaal niet zo efficiënt waren als vloerverwarming. Daarbij is het niet bekend wie de uitvinder van de 'moderne' vloerverwarming is. De prijzen van de hedendaagse vloerverwarming is in de afgelopen jaren sterk gedaald. Vloerverwarming wint opnieuw aan populariteit omdat de systemen steeds zuiniger en efficiënter zijn geworden. Doordat de tarieven voor gas en elektriciteit de laatste jaren hoger zijn geworden kiezen steeds meer mensen voor vloerverwarming om aardig wat op de stookkosten te besparen.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan vloerverwarming leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten